Hlavní obsah

Z havarovaného vlaku v Japonsku vyprostili tři živé cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Tragické následky má pondělní železniční neštěstí na západě Japonska ve městě Amagasaki nedaleko Ósaky. Ráno v 9:28 místního času tam vykolejil příměstský vlak s 580 cestujícími a narazil do garáží. V úterý se podařilo vyprostit tři přeživší cestující. Podle posledních zpráv si neštěstí vyžádalo 73 oběti na životech, zraněno bylo 440 lidí.

Článek

Poslední tři přeživší se záchranářům podařilo vyprostit až v úterý ráno, jeden z vagónů, které vykolejily, byl natlačen dalším na budovu garáží.

Devatenáctiletý student střední školy Hiroki Hajaši přežil ve vlaku celou noc. Na místě neštěstí dostával infuze. Měl zraněnou nohu. Kromě něj byli dnes ráno vyproštěni ještě další dva cestující. Podle policie jsou ve vagónech ještě další lidé, ale nikdo už se neozývá.

Okamžik hrůzy

"Napřed přišly silné otřesy a v příštím okamžiku jsem byl vržen na podlahu, několik metrů od místa, kde jsem seděl. Přistál jsem na hromadě dalších lidí," řekl televizi NHK jeden z cestujících Tatsuja Akaši a dodal: "Nevěděl jsem, co se stalo, byla tam spousta krvácejících lidí."

Vlakem podle něj jelo hodně vysokoškolských studentů a po nehodě vypukla mezi cestujícími panika.

Tři vagóny vykolejily

Příčina nehody se vyšetřuje. První zprávy uváděly, že se vlak střetl na železničním přejezdu s autem, od počátku však nebylo jasné, zda do auta, které zdemoloval, nenarazil až poté, co vykolejil. První tři ze sedmi vagónů soupravy se převrátily. Podle informace japonské televize NHK jel vlak mezi dvěma stanicemi rychlostí 70 kilometrů v hodině. Jiné zprávy uvádějí, že vlak jel rychlostí 110 kilometrů v hodině.

Před nehodou totiž třiadvacetiletý strojvůdce přejel poslední stanici a musel o osm metrů couvnout. Vzniklo tím půldruhaminutové zpoždění, které se prý snažil dohnat. Strojvůdce, který byl při nehodě těžce zraněn, měl podle společnosti Japanese Railways West jen jedenáctiměsíční praxi v řízení vlaku.

Jde o nejhorší železniční neštěstí v zemi za posledních 40 let.

Autu upadlo kolo, na přejezdu do ně narazil další vlak

V úterý v Japonsku vykolejil další osobní vlak, naštěstí si nehoda nevyžádala oběti na životech, pouze strojvůdce byl lehce zraněn, Na přejezdu v Nimori v prefektuře Ibaraki, 85 kilometrů severovýchodně od Tokia, expresní vlak narazil do kamionu. Nákladní automobil uvízl na přejezdu, protože mu upadlo kolo. Řidič vozu spustil alarm, ale soupravu se nepodařilo ubrzdit, narazila do automobilu a její první vagón vykolejil.

Reklama

Výběr článků

Načítám