Hlavní obsah

Vzpurný pilot v Anglii odmítl vzlétnout, Afghánci tím možná zachránil život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacetiletý Afghánec měl být v úterý deportován aerolinií Turkish Airlines poté, co byla v Británii zamítnuta jeho žádost o azyl. Deportaci však ukončil pilot letadla, který odmítl vzlétnout. Podle deníku The Telegraph prohlásil, že něčí život je v ohrožení. Muž z Afghánistánu nakonec zůstal v Británii a let nabral 45minutové zpoždění.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo aerolinie Turkish Airlines.

Článek

S deportací Afghánce Samima Bigzada nesouhlasila řada lidí. Vznikla dokonce i petice, která údajně obsahovala tři tisíce podpisů. Množství jeho zastánců dorazilo i na londýnské letiště Heathrow, odkud měl být deportován, a s případem seznámili pasažéry i zaměstnance aerolinek. Poté je požádali, aby Bigzada podpořili.

Když Bigzad vstupoval na palubu letadla, dostal hysterický záchvat a tvrdil, že bude zlikvidován Tálibánem. Většina lidí už byla na palubě, když pilot turecké aerolinky vystoupil z kokpitu a prohlásil: „Nepoletím, něčí život je ohrožen.“

Podle předpisů Evropské agentury pro bezpečnost letectví jsou piloti zodpovědní za bezpečnost letadla a všech členů posádky. To jim umožňuje rozhodovat o tom, kdo na palubě zůstane a kdy letadlo vzlétne.

Turkish Airlines odmítly danou záležitost komentovat. Stejné stanovisko zaujalo britské ministerstvo vnitra, které uvedlo, že nebude komentovat jednotlivé případy.

Deník The Telegraph tvrdí, že letadlo odletělo se 45minutovým zpožděním a Bigzad byl převezen do centra pro přistěhovalce poblíž letiště Gatwick.

Má strach ze spojení s vládou a korporacemi

Bigzad se dostal do Británie před dvěma lety z dnes již bývalého uprchlického tábora v Calais ve Francii. [celá zpráva]

Tvrdí, že je v ohrožení života, protože stavební společnost, ve které dosud pracoval, má spojení s afghánskou vládou a americkými korporacemi, tedy nepřáteli džihádistů.

Dosud žil v anglickém hrabství Kent, kde se staral o svého otce. Ten má podle deníku britské občanství a byl v devadesátých letech mučen právě Tálibánem.

Bigzadova rodina se nyní obrátila na afghánské ministerstvo vnitra. Žádá ho, aby britské vládě oznámilo, že nemůže mladému Afghánci zaručit v jeho rodné zemi bezpečnost a podpořilo ji v poskytnutí azylu.

Reklama

Výběr článků

Načítám