Hlavní obsah

Vzestup krajní pravice vylekal Schröderovu vládu

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německá vláda vyjádřila v pondělí znepokojení nad tím, že dvě krajně pravicové strany pronikly při nedělních volbách do zemských sněmů ve východoněmeckých zemích Sasko a Braniborsko. "Do parlamentů se dostaly strany s antisemitským programem, zaměřené proti cizincům," upozornil v Berlíně ministr vnitra Otto Schilly.

Foto: Luděk Antoš

rybník Nebák

Článek

Připomněl, že jeho úřad navrhoval postavit mimo zákon Národní demokratickou stranu (NPD), které zisk 9,6 procenta hlasů v Sasku zajistil po 36 letech křesla v zemském parlamentu. Spolkový ústavní soud však řízení v roce 2003 zrušil, protože mnozí svědci pracovali pro kontrarozvědku - Spolkový úřad na ochranu ústavy.

K úspěchu neonacistů přispělo, že si Německá lidová unie DVU zajistila křesla v Braniborsku ziskem 6,1 procenta hlasů.

"Úspěch těchto stran všechny znepokojil," řekl zástupce mluvčího vlády Thomas Steg.

Prezident je rezervovanější

Úlek, který posílení extrémní pravice vyvolalo, se naopak snažil tlumit prezident Horst Köhler. "Vývoj není důvodem k panice. Jsem přesvědčen, že Německo tuto situaci ustojí," uvedl Köhler, který se však jako bývalý finančník obává, že úspěch krajní pravice zapudí možné zahraniční investory.

Sociologové současně varují před dalším vzestupem pravicových extremistů. "Jejich potenciál se pohybuje kolem 15 procent," uvedl v televizi ARD politolog Jürgen Falter.

SPD je spokojenější

K nedělním výsledkům se vyjádřily také dvě největší politické strany - sociální (SPD) a křesťanská (CDU) demokracie.

Předsedkyně CDU Angela Merkelová sice označila ztráty své strany v zemských volbách za "bolestné", nicméně naznačila, že s korekcemi politiky nepočítá. CDU se zasazuje za ještě radikálnější reformy trhu práce a sociálního zabezpečení, než předkládá Schröderův kabinet.

V Sasku klesla sice podpora SPD pod deset procent, avšak s ohledem na drtivé ztráty CDU nelze vyloučit, že se dostane do zemské vlády - CDU po ztrátě absolutní většiny bude muset hledat koaličního partnera. Šéf saské SPD Thomas Jurk potvrdil, že se takové možnosti nebude bránit.

Braniborský premiér Matthias Platzeck (SPD) pak má po volbách možnost vytvořit koalici s posílenou postkomunistickou Stranou demokratického socialismu (PDS), jež zaznamenala s 28 procenty nejlepší výsledek na zemské úrovni ve svých dějinách, a odstavit z vlády dosavadního partnera CDU. Jednat bude s oběma stranami.

Velmi spokojení jsou s výsledky voleb postkomunisté, obou zemích posílili a skončili druzí.

Výsledky voleb v procentech hlasů (srovnání s rokem 1999)
stranaSaskoBraniborsko
CDU41,1(- 15,8)19,4(-7,1)
PDS23,6(+1,4)28,0(+4,7)
SPD9,8(-0,9)31,9(-7,4)
NPD9,2(+7,8)---
Zelení5,1(+2,5)---
FDP5,9(+4,8)---
DVU---6,1(+0,8)

Anketa

Obáváte se úspěchu neonacistů v zemských v Sasku a Braniborsku?
Ano
42,7 %
Ne
39,5 %
Nemám názor
17,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 253 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám