Hlavní obsah

Vzdušný prostor Slovenska bude chránit i Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrbské Pleso

Kromě České republiky a Polska se do ochrany vzdušného prostoru Slovenska zapojí i Maďarsko. Příslušnou deklaraci podepsali v pondělí zástupci ministerstev obrany členských zemí visegrádské čtyřky na svém jednání ve Štrbském Plese.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovenský MiG-29 během leteckého dne v Malackách v srpnu 2022

Článek

Setkání se zúčastnili ministři obrany Slovenské republiky Martin Sklenár, Polska Mariusz Blaszczak, Maďarska Kristóf Szalay-Bobrovniczky a náměstek české ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Slovensko loni v září uzemnilo své stíhačky MiG-29 a vzdušný prostor země začaly chránit české stíhačky Gripen a polské stíhačky F-16. Slovensko letos poslalo na Ukrajinu všech 13 stíhaček MiG-29.

Bývalá slovenská vláda premiéra Petra Pellegriniho koupila celkem 14 amerických stíhaček F-16. Spojené státy oznámily, že dodávka stíhaček se zpozdí o 12 až 14 měsíců a prvních sedm kusů dorazí na Slovensko až v první polovině roku 2024. Nová generace slovenských stíhacích pilotů už bude vycvičena přímo ve Spojených státech na letadlech F-16.

V Rusku se zřítila stíhačka MiG-31. Na záběrech je vidět, jak před pádem hoří

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám