Hlavní obsah

Vysoký představitel pákistánského Tálibánu utekl z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistán

Vysoce postavený představitel pákistánské odnože radikálního hnutí Tálibán (TTP) utekl z vězení. Stalo se tak více než dva roky poté, co se tento bývalý mluvčí TTP Ehsanulláh Ehsan vzdal úřadům. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na pákistánské bezpečnostní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Ehsanulláh Ehsan na snímku z roku 2013.

Článek

Pákistánští představitelé informaci potvrdili několik dní poté, co Ehsan zveřejnil zvukový záznam, na kterém informuje o svém útěku a tvrdí, že se nyní nachází v Turecku.

Podle pákistánského bezpečnostního zdroje byl Ehsanulláh Ehsan "obrovským přínosem pro identifikování a vypátrání dalších radikálů". Informaci, že je bývalý mluvčí nyní v Turecku, zdroj nepotvrdil. Rovněž neposkytl žádné další informace o tom, jak radikál z vězení utekl.

K sestřelení letadla v Afghánistánu se přihlásil Tálibán

Svět

Ehsan nechvalně proslul svými chladnokrevnými prohlášeními po útocích spáchaných ozbrojenci z Tehríke Tálibán (TTP). Je spojován například s krvavým atentátem v roce 2016 ve městě Láhaur na severovýchodě Pákistánu, kdy zahynulo 75 lidí, a rovněž s mnoha útoky, které mířily na nynější nositelku Nobelovy ceny za mír Malalu Júsufzaiovou.

Tálibán vyměnil dva západní profesory za tři vysoce postavené radikály

Svět

Pákistánským úřadům se bývalý mluvčí TTP vzdal v roce 2017 a následně poskytl několik rozhovorů pákistánské televizi. To vyvolalo pobouření veřejnosti, která se domnívala, že s ním policie zachází "příliš v rukavičkách".

Pákistánští představitelé se tehdy bránili a tvrdili, že jim radikál poskytl množství zpravodajských informací, které jim pomohly v boji proti teroristům.

Pákistánské hnutí Taliban (Tehríke Tálibán, TTP) oficiálně vzniklo v prosinci 2007, jeho základy ale byly položeny již v roce 2002, krátce po americké invazi do Afghánistánu.

Hlavním působištěm islamistických ozbrojenců je Vazíristán, hornatá oblast severozápadního Pákistánu. TTP má na svědomí množství krveprolití, v loňském roce ale násilností dramaticky ubylo a bylo zaznamenáno nejméně obětí útoků od roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám