Hlavní obsah

Vysídlení Němců souvisí s fašismem, řekl kancléř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Poválečný odsun Němců byl důsledkem nacistické politiky. Zdůraznil to ve středu německý kancléř Gerhard Schröder. "Nikdo nemůže popírat, že poválečné vysídlení Němců z východní Evropy souvisí s německým fašismem, protože kdo by to popíral, dopouštěl by se zamlžování dějin," prohlásil v souvislosti s přáním odsunutých vybudovat v metropoli Centrum proti vyhánění.

Foto: Leona Roháčková

Lví krasavec Šimon, který se v Olomouci narodil v roce 2005, je vzorným otcem

Článek

Schröder znovu odmítl jeho umístění v hlavním městě Německa - "Berlín se mi nelíbí, protože toto místo zvyšuje nebezpečí, že bezpráví, které se stalo Němcům (po druhé světové válce) bude stavěno příliš do popředí debat a bude zastiňovat historické příčiny, které jej vyvolaly," řekl.

O sporném centru se prý musí mluvit

Diskusi o této instituci je podle něj třeba převést na evropskou úroveň. Organizátory z řad Svazu vyhnanců (BdV) vyzval, aby znovu uvážili, "zda je Berlín skutečně tím nejvhodnějším místem". V německé i mezinárodní diskusi se objevily návrhy na jiná místa - na slezskou Vratislav nebo polsko-německý Görlitz/Zhořelec.

Centrum proti vyháněním se má stát memoriálem všech vysídlovacích a vyháněcích procesů během 20. století (proto "vyhánění" v množném čísle), počínaje tureckými vysídlovacími pogromy na Armény z roku 1915, přes řecko-tureckou výměnu obyvatelstva v Egejském moři ve 20. letech, stalinská vysídlování národů z Kavkazu a Krymu, až po vysídlení Němců z východní Evropy po roce 1945. Místo má být věnováno i německému vysídlování Poláků a Čechů na začátku a během války.

Odpůrci berlínského centra se obávají, že by se stalo kultovním místem sil požadujících navrácení "východních německých území".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám