Hlavní obsah

Výrobce pušek odškodní oběti odstřelovačů z Washingtonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Oběti dvou odstřelovačů, kteří předloni zabíjeli v okolí Washingtonu, se v pátek dohodly se dvěma výrobci a prodejci zbraní na náhradě za utrpěné škody. Společnosti žalovaly z nedbalosti při distribuci zbraní. Právníci zastupující oběti označují dohodu za historický průlom.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Odstřelovači John Allen Muhammad a Lee Malvo před dvěma lety zabili celkem deset lidí. Oba byli odsouzeni, druhý k doživotí, protože v době vražd mu bylo jen 17 let a byl ve vleku svého otčíma, který dostal trest smrti.

Obchod Firma Bull´s Eye Shooter Supply, kde získali pušky - bez problémů je ukradli - souhlasil, že vyplatí rodinám pozůstalých 2 milióny dolarů. Společnost Bushmaster Firearms, který tyto pušky vyrobila se dohodla, že jim zaplatí půl miliónu dolarů.

Dohoda s Busmaster Firearms je první, ve které americký výrobce zbraní souhlasil s vyplacením odškodného za nedbalost při distribuci zbraní. Právníci zastupující Bushmaster uvedli, že se rozhodli vyplatit odškodné, aby se firma vyhnula růstu nákladů na proces a zdůrazňovali, že nenese žádnou odpovědnost. Jako součást dohody však společnost souhlasila, že vyškolí lépe prodejce zbraní, aby k podobným případům nedocházelo a zbraně byly lépe zajištěny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám