Hlavní obsah

V Podněstří vybuchl odstavený vrtulník. Separatisté tvrdí, že šlo o útok z ukrajinské strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V separatistickém Podněstří v Moldavsku v neděli explodoval vrtulník Mil Mi-8. Místní separatistické úřady v neděli odpoledne oznámily, že tamní vojenskou základnu zasáhl dron z Ukrajiny. Informaci zveřejnila agentura AFP. Moldavské úřady uvedly, že nic nepotvrzuje, že by výbuch byl důsledkem nějakého útoku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výbuch dronu v moldavském Tiraspolu mají podle separatistických úřadů na svědomí Ukrajinci. „Předběžně bylo zjištěno, že výbuch způsobil kamikadze dron,“ uvedla místní separatistická správa s tím, že dron byl vypuštěn z ukrajinské Oděské oblasti.

Podněsterská televize zveřejnila na Telegramu záběry z bezpečnostních kamer, na nichž je vidět zásah vojenského vrtulníku Mi-8, který následně vybuchl a vzplál. Incident si podle stanice nevyžádal žádné oběti. Vrtulník bez okna pilotní kabiny nebyl letuschopný. Na letišti byl odstaven roky, na místě byl už vidět na satelitních záběrech z roku 2003, uvedl web Altlas News.

Ochraňte nás, žádají Putina separatisté z Podněstří. Je to naše priorita, zní z Moskvy

Evropa

Dosavadní analýza záběrů nezachytila žádný přilétající dron, zmínil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký s tím, že mohlo jít o nálož uvnitř stroje nebo pod ním.

Moldavský úřad pro reintegraci oznámil, že analýza videa „nepotvrdila žádný útok“ a že šlo o „pokus vyvolat strach a paniku“. Dodal, že vrtulník „nebyl několik let provozuschopný“, uvedl web WRAL.

Nikdo nebyl zraněn, separatisté zahájili trestní vyšetřování. Kyjev ani Moskva incident bezprostředně nekomentovaly.

V Tiraspolu žije okolo 130 tisíc obyvatel, město leží asi 70 kilometrů od moldavského hlavního města Kišiněv.

Koncem minulého měsíce se Podněstří obrátilo na Rusko s žádostí o „ochranu“, čímž podpořilo obavy, že by se mohlo stát dalším ohniskem konfliktu vedle ruské invaze na Ukrajinu. I v Podněstří se konaly volby ruského prezidenta.

Útok připomíná zničení retranslačních vysílacích stanic v Podněstří z jara 2022, kde se také nenašel pachatel.

Podněstří

  • Podněsterská moldavská republika je neuznaný stát na východě Moldavska, úzký pruh na levém břehu Dněstru o rozloze 4163 km2, kde žije půl milionu lidí.
  • Napětí sahá ještě do dob SSSR. Když na konci 80. let chtěli moldavští nacionalisté připojit Moldavsko k Rumunsku a prosazovali psaní latinkou, byla v září 1990 v Tiraspolu vyhlášena Podněsterská moldavská SSR jako 16. svazová republika SSSR.
  •  Při rozpadu Sovětského svazu vyhlásilo Moldavsko nezávislost 2. září 1991, o dva dny dříve to ale udělalo Podněstří, které ale neuznala ani Ruská federace. Podněstří uznávají jen podobně sporné útvary Republika Abcházie, Republika Hušar Iryšton v Jižní Osetii a Republika Arcach v Náhorním Karabachu.
  • Krátká válka na jaře 1992 skončila patem, protože moldavské ozbrojené síly nebyly schopny porazit separatisty podporované ruskými vojáky. Ti v oblasti zůstali v rámci mírových sborů.
  • V místním referendu v roce 2006 se vyslovilo pro připojení k Rusku 97,2 procenta voličů. Proti připojení k Moldavsku bylo 94,6 % voličů. Referendum ale mezinárodní společenství neuznalo. Po anexi Krymu v roce 2014 se vedení Podněsterské republiky obrátilo na ruské poslance, aby vytvořili možnost přijetí Podněstří do řad Ruské federace.

Podněstří má zhruba 470 000 obyvatel a leží na hranici s jihozápadní Ukrajinou nedaleko černomořského přístavu Oděsa. Oficiálně paří k Moldavsku, fakticky se ale odtrhlo po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Dodnes je v regionu rozmístěno asi 1500 ruských vojáků, které Moskva označuje za mírové jednotky.

Ochraňte nás, žádají Putina separatisté z Podněstří. Je to naše priorita, zní z Moskvy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám