Hlavní obsah

Výbuch v irácké Bákubě si vyžádal na padesát obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÁKUBÁ

Sebevražedný atentátník v autě naloženém výbušninami v irácké Bákubě ve středu zabil 51 lidí. Na tržišti před policejní stanicí, kde čekalo 250 zájemců o práci u policie, narazil v 9:40 do okolo projíždějícího minibusu. Ministr zdravotnictví uvedl, že mezi oběťmi je 21 jeho cestujících.

Foto: archív autora

Iveta Bartošová a fan klub v Prostějově

Článek

"Viděl jsem, jak auto nabralo minibus a narazilo přímo do fronty čekajících, uvedl policejní důstojník Riad Abdul Latif, který byl od místa atentátu vzdálen 100 metrů. Zájemců o práci bylo totiž tolik, že část jich čekala venku před policejní stanicí.

Svědci hovoří o scénách zmaru, na místě exploze vznikl velký kráter a v okolí ležela těla pokrytá krví a střepy z výloh blízkých obchodů, jejichž fasády byly poničené. Exploze zapálila několik okolostojících automobilů. K místu tragédie se sjelo velké množství sanitek. Hořelo i několik těl. Než dorazily, odváželi zraněné a mrtvé policisté na korbách nákladních automobilů a pick-upů.

Sebevražední atentátníci často útočí na náborová střediska, protože podle nich ti, kdož přijmou práci u policie nebo ozbrojených sil, jsou kolaboranti.

Bákubá, která leží 65 kilometrů severně od metropole Bagdádu, byla za poslední rok dějištěm častých útoků. V úterý se jejich terčem stalo kontrolní stanoviště amerických ozbrojených sil u vjezdu do města. Odpálil se tam sebevražedný atentátník, nikoho však nezabil, pouze poškodil nákladní automobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám