Hlavní obsah

Vrum vžum, jsem nový Mojžíš, říkal v projevu Johnson

Londýn

Velké rozpaky a starost o jeho psychický stav vzbudil mezi veřejností chaotický projev britského premiéra Borise Johnsona, se kterým vystoupil na akci Konfederace britského průmyslu (CBI). Předseda vlády se označil za nového Mojžíše, který sešel z hory Sinaj, aby podnikatelům přednesl nové Desatero, podle kterého se mají řídit. Za vzor pak vyzdvihl dětskou animovanou postavičku Prasátko Peppa.

Boris Johnson na akci CBI

Článek

Johnson měl firmám představit vládní plán, který by z britské ekonomiky udělal tu „největší a nejúspěšnější” v celé Evropě.

Zhruba pětadvacetiminutový projev byl nezvykle zmatený, jednotlivé části na sebe nenavazovaly. Někteří komentátoři podotkli, že se předsedovi vlády zřejmě pomíchaly stránky. Johnson často odbíhal k evidentně nesouvisejícím tématům.

Předváděl zvuky auta, citoval Lenina

„Přesně před rokem bylo sepsáno nové Desatero, když jsem sešel z hory Sinaj a řekl svým poradcům, nechť připraví nových deset přikázání,” řekl Johnson za použití staroanglické gramatiky.

Čím déle britský premiér mluvil, tím více bizarností z něj padalo. Za pozornost například stojí myšlenka, kterou utrousil na adresu elektrických aut.

„Jakožto někdejší redaktor automobilové rubriky vám můžu říct, že neburácí jako holubice a nedělají takové to vrum vžum, které tak milujete ...,” popisoval premiér.

Zanedlouho pro změnu, navzdory tomu, že se hlásí ke středopravicovým konzervativcům, vesele citoval bývalého předsedu vlády Sovětského svazu Vladimira Lenina.

„Lenin kdysi řekl, že komunistická revoluce je sovětská moc plus elektrifikace celé země,” řekl. „No, zdráhám se tu před CBI citovat Lenina, ale nadcházející průmyslová revoluce je zelená energie plus elektrifikace celé země,” zamyslel se Johnson.

Johnson ustoupil tlaku. Zakáže poslancům lobbovat jménem soukromých firem

Zahraniční

Část projevu věnoval animovanému prasátku

V průběhu projevu, ve kterém často pomateně listoval předpřipraveným textem, premiér vzpomněl také na svoji nedělní návštěvu zábavního parku Svět Prasátka Peppy, který je věnován oblíbenému pořadu pro děti.

„Ať zvedne ruku ten, kdo už navštívil Svět Prasátka Peppy!” vyzval Johnson sál plný zaskočených podnikatelů.

„Trochu jsem nevěděl, co ve Světě prasátka Peppy najdu, ale líbilo se mi to,” pokračoval Johnson. „Ten svět je pro mě jako stvořený. Měli tam velmi bezpečné ulice. Disciplínu ve školách. Velký důraz na nové systémy hromadné dopravy, jak jsem si všiml,” chválil lunapark k údivu všech přítomných premiér Johnson.

Vedení Světa Prasátka Peppy následně v reakci ocenilo, že premiér země „věnoval tolik času ze svého proslovu” právě jim.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson při víkendové návštěvě Světa Prasátka Peppy

I když mohlo někomu Johnsonovo vystoupení připadat jako záměrný pokus o humor, někteří účastníci akci měli starost o jeho duševní zdraví „Zeptám se upřímně, jste v pořádku?” tázal se Johnsona novinář ze Sky News.

Život a kariéra britského politika Borise Johnsona

Evropa

Zdroje od konzervativců listu Guardianu sdělily, že Johnson začíná mezi straníky ztrácet důvěru. Za poslední týdny nejde o první přehmat, tvrdá kritika se na premiéra snesla zejména po tom, co vyšlo najevo, že jeho poslanci lobbují u vlády za zájmy soukromých firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám