Hlavní obsah

Vrtulník mířící k lodnímu neštěstí u Madagaskaru se zřítil. Ministr plaval půl dne ke břehu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 83 lidí zahynulo podle středeční nové bilance při pondělním lodním neštěstí u Madagaskaru. U pobřeží ostrova v jihovýchodní Africe se potopila nákladní loď, která nelegálně převážela 138 cestujících. Nezvěstní jsou i dva lidé z vrtulníku, který se zřítil, když mířil na místo neštěstí.

Do vod Indického oceánu u Madagaskaru se zřítil pátrací vrtulník se státním tajemníkem pro policii Sergem Gellém (na snímku)

Článek

Dřevěná loď vyplula z města Antanambe a směřovala na jih ostrova. Šlo o nákladní loď, která neměla sloužit k přepravě cestujících. Plavidlo bylo přetížené, takže voda zaplavila jeho motor.

Padesát lidí přežilo, ale úřady musely ve středu ukončit pátrání po dalších pasažérech kvůli špatnému počasí. S odvoláním na madagaskarské úřady o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Pátrání po obětech lodního neštěstí u Madagaskaru

V úterý se navíc do vod Indického oceánu zřítil pátrací vrtulník, kterým na místo pondělní nehody cestovali ministr (státní tajemník) pro policii Serge Gellé a tři policisté. Dvěma mužům včetně Gellého se podařilo vyskočit a zachránit se, po dvou dalších se stále pátrá. Gellé uvedl, že strávil na vodě 13 hodin, kdy používal sedačku pilota jako plovák.

„Nedokázal jsem překonat vlny. Věděl jsem, že sám se na souš nedostanu, i když jsem byl hodně blízko. Doplaval jsem 500 metrů k pobřeží, ale tam mě vlny začaly strhávat zpátky, protože už jsem byl unavený,“ uvedl Gellé poté, co byl zachráněn.

„Děkoval jsem bohu, že tam byl rybář. Jeho kánoe ale byla moc malá, proto se musel vrátit pro větší – a já zůstal na moři další dvě hodiny,” dodal v nemocnici v hlavním městě Antananarivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám