Hlavní obsah

Vrah amerického novináře v Rusku uniká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruské úřady intenzivně pátrají po vrahovi amerického novináře Paula Klebnikova. Pomáhají v tom také specialisté ze Spojených států. Motiv vraždy šéfredaktora tamní pobočky Forbes není stále znám. Spekuluje se o jeho "nepohodlnosti" pro ruské miliardáře.

Foto: Ondřej Smolka

Ivan Hlas Trio na festivalu Valašský špalíček 2014.

Článek

Policie prověřuje mimo jiné telefonní záznamy. Právě hovory před smrtí by podle jedné z verzí mohly vyšetřovatele přivézt na stopu pachatele/pachatelů.

Napojení na Jelcinovy kruhy?

Kontroverzní podnikatel Boris Jordan, prezident investiční společnosti Sputnik, je přesvědčen, že páteční vražda Klebnikova souvisí s jeho profesionální činností.

"Znal jsem ho více než dvacet let, nikdy se ničeho nebál, nikdy nemluvil o žádných hrozbách, kromě roku 1996 po uveřejnění článku o Berezovském," řekl Jordan s narážkou na ruského oligarchu, který byl kdysi blízký kruhům kolem Borise Jelcina a dnes žije v exilu v Londýně.

Klebnikov byl zastřelený před redakcí na severním předměstí Moskvy.

Podivní miliardáři chtěji klid

"Je to příběh talentovaného mladého muže z Ameriky, který se snažil řídit redakci, jak je na západě obvyklé. Bohužel tak činil v Rusku," řekl na adresu oběti sekretář tamní novinářské organizace Igor Jakovensko.

"Lidé, kteří se stali přes noc miliardáři a jež nejsou schopni světu ani úřadům vysvětlit, kde k majetku přišli, si nepřejí být zmiňováni v tisku," dodal.

Paul Klebnikov

  • narodil se v New Yorku v rodině ruských emigrantů
  • pracoval v USA pro časopis Forbes téměř patnáct let
  • psal několikrát o kontroverzních tématech týkajících se ruských podnikatelů a privatizace
  • autorem knihy Kremelský kmotr Boris Berezovskij anebo Dějiny rabování Ruska
  • byl ženatý s Italkou a má tři malé děti

Zdroj ČTK 

Mezinárodní organizace Reportéři upozornila, že v Rusku bylo jen loni zavražděno pět novinářů, a vyzvala vládu, aby jim zajistila větší ochranu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám