Hlavní obsah

Volby v Indii vynesly k moci dynastii Gándhíů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Dosud vládnoucí Indická lidová strana (BJP) ve čtvrtek přiznala porážku v předčasných parlamentních volbách. Výsledky podle agentury AP naopak otevřely cestu předsedkyni opozičního Indického národního kongresu (INC) Sonii Gándhíové k tomu, aby se stala první premiérkou země narozenou v cizině.

Foto: Jiří Smutný

Vítězka soutěže Sára Šmajsová přebírá od starosty Rajhradu Františka Ondráčka dort (vlevo je knihovnice Lada Hamerníková)

Článek

Televizní stanice NDTV uvedla, že INC by měl spolu s koaličními spojenci v parlamentu získat 226 z 543 volených míst a levicové strany. Ty už INC s předpokládaným ziskem 62 mandátů přislíbily podporu bez vstoupení do koalice.

Celé seskupení by tak dohromady získalo většinu potřebnou ke zformování nové vlády. Nynějšího premiéra Atala Bihárího Vádžpéjího o vítězství připravil odklon miliónů chudých lidí na venkově. Vpodvečer místního času odstoupil.

Ve funkci ho má nahradit v Itálii narozená Sonia Gándhíová - žena ministerského předsedy Radžíva Gándhího, který stál včele země od roku 1984 až do svého zavraždění v roce 1989.

Dynastie Gándhíů:

  • na politické scéně dominovala od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947
  • zakladatelem je Džaváharlál Nehrú, 1. premiér, zemi vedl až do své smrti v roce 1964
  • v čele jihoasijského státu stanula i jeho dcera Indíra Gándhíová, a to v letech 1966 až 1977; 1980 až do svého zavraždění v roce 1984 
  • syn Gándhíové Radžív se premiérem stal v roce 1984 - zavražděn o 5 let později

Zdroj ČTK/Novinky

Vádžpéjí volby vyhlásil o šest měsíců dříve. Domníval se, že ekonomické úspěchy kabinetu mu pomohou získat širší politickou podporu. Jeho vítězství a zisk mandátu na dalších pět let předpokládala navíc také většina předvolebních průzkumů. Indové se svými hlasy ale postarali o velké překvapení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám