Hlavní obsah

Volby v ČR říkají o stavu západní demokracie víc, než je libo, píše Washington Post

Washington

Volby českého prezidenta vypovídají víc o stavu západní demokracie, než bychom si chtěli přiznat. Napsal to list The Washington Post (WP) v komentáři ke zvolení Miloše Zemana hlavou českého státu a k jeho kampani, kterou lze podle deníku srovnat s kampaní amerického prezidenta Donalda Trumpa a která není v Evropě nyní zcela výjimečná.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miloš Zeman během prezidentské debaty s Jiřím Drahošem v Rudolfinu.

Článek

List konstatuje, že prezident není v Česku nejdůležitějším politikem, „nicméně svou zemi reprezentuje v zahraničí, hovoří jejím jménem a nastavuje tón a ráz veřejné debaty, dost podobně, jak to dělá prezident USA”.

„A bezpochyby znovuzvolení Zemana – vulgárního a sexistického (nemluvě o jeho agresivně proruském, pročínském, protievropském a protinatovském postoji) a obviňovaného z opilství na veřejnosti – udá tón a ráz veřejného života v České republice,” uvádí list.

Podle listu Zeman v této roli určitě posílí stereotypní pohled na střední Evropu jako na region, který se liší od zbytku Evropy. Země se tak přidává k Polsku a Maďarsku, které prý vedou protievropští politici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman s manželkou a dcerou

První zvolení Zemana podle listu mohlo být považováno za náhodu. Jeho nynější opětné zvolení ale odbýt jen tak snadno nelze.

„Ale i když by v ostatních západních metropolích mohli nad Zemanem mávnout rukou jako nad jakýmsi postkomunistickým problémem, jeho vskutku odporná volební kampaň napodobuje politiku mnoha starších demokracií a může být pro další předzvěstí budoucnosti," upozorňuje deník.

Leccos jako v Trumpově kampani

„Česká politická a mediální kultura je silně ovlivněna populárními (a anonymními) weby, které chrlí neustálý proud proruské a protinatovské propagandy, šíří strach a nenávist vůči muslimským imigrantům, odpor vůči údajným ‚elitám', jež jsou mnohem slabší než zkorumpovaní obchodníci a ruské subjekty, které podporovaly prezidentovu kampaň. Pokud to však zní jako problém nezralé demokracie, zamyslete se nad tím: Přesně to samé, se stejnými slovy, by se mohlo napsat o Trumpově kampani,” pokračuje list.

Připomíná přitom podobnost odporných a absurdních útoků a obvinění sociálních médií podporujících Zemana vůči jeho protikandidátovi Jiřímu Drahošovi s útoky proti Trumpově soupeřce v boji o Bílý dům Hillary Clintonové.

Foto: Novinky

Inzerát, který v prezidentské volbě podpořil Miloše Zemana a zaútočil na protikandidáta Jiřího Drahoše.

Deník pak ve stejném duchu například konstatuje, že nic „východního” není v proruských politických tendencích italského hnutí Pěti hvězd, které nyní vede v předvolebních průzkumech. Nic „východního” není ani na expremiérovi Silviu Berlusconim s „jeho vulgaritou a sexismem a bizarně blízkým vztahem s Putinem”.

Podobným příkladem je podle WP i Svobodná strana Rakouska (FPÖ), „která je otevřeně rasistická, podporovaná Ruskem a nyní je součástí vládní koalice, řídí rakouská ministerstva zahraničí, vnitra a obrany”.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 2. prezidentského kola

Reklama

Výběr článků

Načítám