Hlavní obsah

Vojenští policisté následovali zdravotníky do Iráku

Novinky, Zdeněk Michora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prvním ze třiceti plánovaných letů obřího dopravního letounu Ruslan vyrazili v pátek dopoledne z ruzyňského letiště do Iráku vojenští policisté. "Máme zabezpečit, aby vojenská nemocnice mohla v klidu pracovat," řekl Právu u schůdků letadla podpraporčík Karel Zifčák.

Foto: Radek Vráblík

Ilustrační fotografie.

Článek

"Uvidíme, co se tam vyvrbí, vycvičení jsme dobře," dodal mladý muž ve světlehnědých maskáčích, který kvůli své první zahraniční misi odložil svatbu.

"Co mě čeká, bych asi neměla rozebírat, teď myslím hlavně na to, co se bude dít, až přistaneme," svěřila se jediná žena z patnáctičlenné skupiny, Hana Maryšková. Přiznala, že "přítel nebyl rád, že odjíždím, navíc se samýma chlapama".

Policisty vyprovázel Pithart

Do nákladního prostoru letadla se vešlo sedm terénních vozidel, tatrovka s přívěsem i obrněný zdravotnický transportér a část materiálu pro 7. polní nemocnici. Nakládání netrvalo ani dvě hodiny.

"Pokládal jsem za svou povinnost podat jim ruku, podívat se jim do očí a popřát, aby splnili úkol a vrátili se," řekl po krátkém rozloučení s vojáky předseda Senátu Petr Pithart, který si stihl se zájmem prohlédnout vnitřek letounu včetně pilotní kabiny.

Prvních čtyřicet vojenských zdravotníků odletělo armádním speciálem Tu-154 předchozí den. Do středy by měl transport polní nemocnice pokračovat jedním letem denně, poté třemi až čtyřmi.

Související témata:

Související články

Polní nemocnice odletěla do Iráku

Do stále velmi napjaté situace v Iráku odletěla ve čtvrtek v 15 hodin z pardubického letiště první čtyřicetičlenná skupina zdravotníků 7. polní nemocnice...

Výběr článků

Načítám