Hlavní obsah

Předvoj polní nemocnice letí do Kuvajtu už dnes

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PARDUBICE

První čtyřicetičlenný tým vojáků, který má za úkol připravit prostor pro postavení české polní nemocnice v jihoirácké Basře, odletěl už dnes v 15 hodin z letiště v Pardubicích do Kuvajtu. Na palubě letounu je rovněž 2,5 tuny nákladu, včetně asi 500 kg léků.

Foto: Archív MJVM

Dívkám to v barokním hávu sluší

Článek

Do Basry míří zároveň dva lékaři a sestry z protichemické jednotky, kteří budou poskytovat zdravotní péči v jedné z tamních nemocnic. V pátek pak má být zahájen přesun polní nemocnice obřími ukrajinskými letouny Ruslan.

Před odletem slavnostní nástup

V 11:30 proběhl v Hradci Králové na Ulrichově náměstí slavnostní nástup příslušníků 7. polní nemocnice za účasti ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a prvního zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Miroslava Kostelky. Nástup skončil ve 12:00 hod. Poté se čtyřicetičlenný předvoj přesunul na letiště do Pardubic, odkud v 15 hodin odletěl do Kuvajtu.

Hledalo se místo pro nemocnici

Kde by mohla působit polní nemocnice, zjišťovali už ve středu při své inspekční návštěvě velvyslankyně ČR v Kuvajtu Jana Hybášková a velitel českého kontingentu v oblasti Dušan Lupuljev. "Čekáme na zástupce irácké strany a na představitele britské vojenské zdravotnické služby," hlásil telemostem novinářům generál z kuvajtsko-irácké hranice. Podle velvyslankyně musejí také s Brity dojednat, ve které nemocnici může zatím působit čtyřčlenný zdravotní tým, jak zajistit jejich bezpečnost a kam umístit 30 úpraven vody. "Pomoc je nezbytná v každém okamžiku," prohlásil Lupuljev.

Možná i civilní traumatologové

"Mise nebude jednoduchá," prohlásil velitel 7. polní nemocnice Mojmír Mrva. Věří však, že se jim poslání podaří splnit, tak jako v minulosti, a to díky skvělému zázemí. Podle něj personál důkladně připravili jak na exotické choroby, tak na kontakt s místními obyvateli. "Uvažuje se o tom, že by jednotku posílili kolegové z traumatologického týmu v Brně," řekl. Tento asi desetičlenný tým, který je vycvičen pro zásahy v zahraničí, například při zemětřeseních, nabídla v pondělí resortu obrany ministryně zdravotnictví Marie Součková. Zástupce velitele české vojenské zdravotní služby Roman Blanař uvedl, že traumatologové, i když jsou civilisté, jsou "kvalifikováni" pro práci v polní nemocnici nebo v kterékoliv kamenné nemocnici v Basře.

Špičková pracoviště

Podle Mrvy je nemocnice vybavena špičkovými pracovišti, jako je například JIP, laboratoř, rentgen, stomatologická ambulance, 2 operačními sály a kromě specialistů na chirurgii je tým posílen o zubního a dětského lékaře, mikrobiologa a hematologa. Skutečnost, že nemocnici nebude střežit elitní prostějovská jednotka, jak se původně předpokládalo, neznamená že nebude dostatečně chráněná. Vedle kvalitního technického zabezpečení a přítomnosti vojenské policie se o bezpečnost nemocnice bude starat celkem asi 150 vojáků.

RB OSN: nemocnice je humanitární pomoc

Členové RB OSN označili českou polní nemocnici, jejíž vyslání do Iráku odhlasovaly obě komory českého parlamentu, za humanitární pomoc a nebude považována za připojení ke koalici. ČTK to oznámila kancelář předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. O záměru ČR vyslat do Iráku nemocnici informoval Kavan všechny velvyslance členských států RB OSN včetně zástupce Mexika, které je tento měsíc předsedající zemí RB OSN, a generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

V pondělí se Kavan sešel se stálými představiteli Francie, Ruska, Velké Británie a Německa při OSN. "Všichni se nezávisle na sobě shodli, že česká polní nemocnice bude v Iráku plnit humanitární funkci a nebude považována za připojení se ke koalici," uvedla kancelář Kavana.

Reklama

Výběr článků

Načítám