Hlavní obsah

Vojenská junta v Nigeru zadržela francouzského velvyslance, nechává jej o hladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niamey

Francouzský velvyslanec v Nigeru je tamní vojenskou juntou zadržován na ambasádě Paříže jako rukojmí a nemá umožněn přístup k zásobování potravinami, uvedl dnes francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: ČTK/AP

Příznivci armádních vzbouřenců v ulicích Niamey se dožadují uzavření cizích vojenských základen v zemi

Článek

Vojáci, kteří se v Nigeru chopili moci 26. července svržením demokraticky zvoleného prezidenta, na konci srpna nařídili policii, aby francouzského velvyslance Sylvaina Ittého vyhostila ze země. Paříž se předtím odmítla podrobit ultimátu, aby velvyslance odvolala s tím, že pučisté nemají k takové žádosti žádnou pravomoc, a zdůraznila, že nadále uznává za jediného legitimního vládce země svrženého prezidenta Mohameda Bazouma.

„V Nigeru v tuto chvíli, kdy k vám hovořím, máme velvyslance a členy diplomatické mise, kteří jsou drženi doslova jako rukojmí na francouzské ambasádě,“ řekl Macron novinářům během své cesty po středovýchodní Francii. „Brání jim v dodávkách potravin. (Velvyslanec) se stravuje na vojenské příděly,“ dodal ve zjevné narážce na vojenské vládce Nigeru.

Armáda v Nigeru svrhla prezidenta a převzala moc, rostou obavy z ruského vlivu

Zahraniční

Velvyslanec „nemá možnost vycházet, je persona non grata a není mu dovoleno zásobovat se potravinami“, zdůraznil Macron.

Na dotaz o možnosti návratu velvyslance do Paříže francouzská hlava státu zopakovala: „Učiním to, na čem se dohodneme s prezidentem Bazoumem, protože jedině on má legitimní pravomoc, a mluvím s ním každý den.“

Svržený nigerský prezident žádá USA o pomoc. Vojenská junta vypověděla smlouvu s Francií

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám