Hlavní obsah

Latinskoamerické země varují ženy kvůli viru Zika před otěhotněním

Celkem čtyři země Latinské Ameriky a Karibiku již varovaly ženy, aby se vyhnuly otěhotnění kvůli šíření viru Zika ohrožujícímu zdraví a život novorozenců. Výskyt viru přenášeného komáry již zaznamenaly téměř dvě desítky států a podle lékařů způsobuje nedostatečný vývoj mozku lidského plodu.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Žena v Salvadoru odchází z domu, kde zdravotníci vykuřují moskyty.

Článek

Některé aktivistky hájící ženská práva však podle BBC doporučení vlád kritizovaly, neboť podle nich ženy v tomto regionu nemají možnost své otěhotnění regulovat.

Jako první s varováním přišla Kolumbie, jejíž ministr zdravotnictví tento týden doporučil ženám, aby přišly do jiného stavu nejdříve v červenci, na kdy je v souvislosti s počasím odhadován pokles výskytu viru. Poté se podobně vyslovily vlády Ekvádoru, Salvadoru a Jamajky.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Zdravotníci vykuřují moskyty ve čtvrti Altos del Cerro ve městě Soyapango v Salvadoru

"Děláme to proto, že je to podle mě dobrý způsob, jak upozornit lidi na riziko, jak jim říci, že mohou přijít vážné důsledky," zdůvodnil upozornění kolumbijský ministr zdravotnictví Alejandro Gaviria.

Podle kolumbijské mutace deníku El País výstraha před virem platí také v Brazílii,  Francouzské Guyaně, Guatemale, Haiti, Hondurasu, Martiniku, Mexiku, Panamě, Paraguayi, Surinamu a Venezuele.

V Brazílii několik dětí zemřelo

Virus, který přenáší komár druhu Aedes aegypti - mimo jiné přenašeč horečky dengue - se podle lékařů stává příčinou toho, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Ačkoli vědci přímou spojitost této neurologické poruchy označované jako mikrocefalie s virem stoprocentně neprokázali, například v Brazílii již zemřelo nejméně pět dětí, které měly virus Zika v krvi a jejich mozek nebyl vyvinut. [celá zpráva]

Naivní a neproveditelné

Organizace hájící ženská práva oficiální doporučení vlád kritizují s tím, že je v praxi neproveditelné.

"Je neuvěřitelně naivní, když vlády žádají ženy, aby odložily otěhotnění například v Kolumbii, kde je více než polovina těhotenství neplánovaných a v celém regionu je velmi rozšířené sexuální násilí," uvedla Monica Roaová ze skupiny Women´s Link Worldwide.

Dosud nejvíce případů viru, téměř 4000, zaznamenala Brazílie. Tisíce nakažených hlásí i Kolumbie, v dalších zemích jde většinou o stovky až desítky případů. Podle úřadů jde o dosud nejmasivnější výskyt viru Zika, který se zprvu projevuje jako běžná chřipka a neexistuje proti němu účinný lék.

Spojené státy ve čtvrtek varovaly těhotné turistky před cestami do 14 zemí, v nichž byl virus hlášen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám