Hlavní obsah

Vietnam zveřejnil video potopení své lodi čínskou

Na videu zveřejněném vietnamskou státní televizí pronásleduje velká čínská loď vietnamské rybářské plavidlo a nakonec ho potopí. K incidentu došlo 26. května poblíž sporné ropné čínské plošiny HD-981. Záběry pořídili vietnamští rybáři z jiné lodi, uvedl na svém webu britský deník Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská loď potopila vietnamskou rybářskou loďVideo: Reuters

 
Článek

K námořnímu incidentu došlo nedaleko kontroverzní čínské ropné polšiny HD-981, kterou k vietnamskému pobřeží Peking nechal nedávno přesunout. Na tuto část Jihočínského moře si dělají nároky obě země.

Video ukazuje, jak se čínská poď pomalu přibližuje k vietnamské, až narazí do jejího boku, chvíli ji tlačí před sebou, dokud se vietnamské plavidlo nepřevrátí a nakonec nepotopí.

Desítku vietnamských rybářů z vody vytáhli jejich kolegové zhruba 30 kilometrů od čínské plošiny. Nikdo nezemřel ani nebyl zraněn. [celá zpráva]

Výbušná oblast

Strategická oblast Jihočínského moře, kterým procházejí významné námořní trasy a v němž se předpokládají rozsáhlá naleziště nerostných surovin včetně ropy, je předmětem vleklého sporu mezi Čínou a dalšími asijskými státy – Vietnamem, Filipínami, Brunejí, Malajsií a Tchaj-wanem.

Vietnamci kvůli sporům v půlce května zapálili v průmyslové zóně na jihu země nejméně tři továrny vlastněné Číňany nebo čínskými emigranty. [celá zpráva]

Peking si činí nárok na takřka celou oblast Jihočínského moře, přestože je to daleko za hranicemi čínských teritoriálních vod. Vztyčení ropné plošiny z 1. května je vnímáno jako jeden z nejprovokativnějších kroků v této lokalitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám