Hlavní obsah

Velvyslanec USA: Útok na Irák otevřel Pandořinu skříňku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americký velvyslanec v Iráku Zalmay Khalilzad varoval před občanskou válkou v Iráku. Ve své úterní analýze uvedl, že útok na Saddáma Husjana z roku 2003 otevřel Pandořinu skříňku. Nejhorší variantou podle něj je, že zemi ovládnou náboženští fanatici, což bude mít za následek přerušení dodávek ropy a plynu.

Článek

"Otevřeli jsme Pandořinu skříňku, otázkou je, co se bude dít dál," uvedl Khalilzad, který varoval i před tím, že extremisté budou řízení ze zahraničí, upozornil, že toto nebezpečí trvá, neboť se snižuje počet zahraničních vojáků v zemi.

Američané plánují snížení stavu v Iráku dislokovaných vojáků ze 130 tisíc na sto tisíc, do léta 2008 se stáhne poslední z 8000 Britů a v příštím roce nebo nejpozději v roce 2008 i Poláci.

V poslední dvou týdnech přitom narostlo sektářské násilí a střety mezi šíity a sunnity si vyžádaly už na 400 mrtvých na obou stranách. Útoky pokračovaly i v úterý.

13 mrtvých při 13 atentátech

Při třináctí úterních útocích zahynulo v Iráku 13 lidí včetně čtyř policistů a jednoho vojáka. Při pěti z nich použili útočníci náloží  nastražených v autech.

V Bagdádu byl zabit civilista a další byl zraněno při explozi nálože v automobilu zaměřené proti americké vojenské hlídce. Šest lidí, z toho pět policistů, bylo v metropoli zraněno při střelbě u šíitské mešity.

Jeden voják byl zastřelen ve Fallúdži a jeden policista v Bákubě. V Bajdží byli tři policisté zabiti a čtvrtý zraněn  při útoku neznámých pachatelů na jejich hlídku.

Sto dní v rukou únosců

Televize al-Džazíra odvysílala novou videonahrávku, na níž se objevili tři ze čtveřice západních humanitárních pracovníků z organizace Christian Peacemaker Teams. Uneseni byli 26. listopadu. Na záznamu jsou vidět oba Kanaďané a 74letý britský mírový aktivista Norman Kember. Neobjevil se na něm Američan Tom Fox, což vyvolává obavy o jeho osud. Únosci hrozili už od 10 prosince, že rukojmí zabijí. 

Video je první nahrávkou od ledna. Nabízí však jen obraz, zvuk je nahrazen komentářem, v němž se tvrdí, že unesení vyzývají své vlády ke splnění požadavku únosců, jímž je  propuštění všech Iráčanů zadržovaných Spojenými státy a jejich koaličními  silami v Iráku.

Reklama

Související články

V Iráku unesli německou archeoložku

Od pátku se v Iráku pohřešuje jedna německá občanka, která byla unesena. V úterý to oznámil mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Jäger. Jde o pátého...

Výběr článků

Načítám