Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách spadla lavina, zabila horolezce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V oblasti Veľký Mlynárov žľab v Bielovodské dolině ve Vysokých Tatrách spadla ve čtvrtek dopoledne lavina, uvedli horští záchranáři. Strhla jednoho z dvojice horolezců, kteří v tu chvíli byli v horní části žlabu. Muž zemřel. Druhý uvázl v exponovaném terénu asi 100 metrů pod vrcholem.

Foto: Horská záchranná služba

Ilustrační foto.

Článek

Do odlehlé doliny poblíž polských hranic vyslali záchranáři vrtulník, řekla agentuře TASR mluvčí letecké záchranky Zuzana Hopjaková.

Horolezce v mase sněhu se podařilo okamžitě po příletu ještě ze vzduchu lokalizovat. Byl částečně zasypaný, ale při pádu laviny utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl.

Druhého horolezce bylo potřeba vyprostit, ale kvůli silnému nárazovému větru nebylo možné využít vrtulník ze strany Bielovodské doliny. Slovenští záchranáři proto požádali o pomoc kolegy z Polska, kteří se pokusí dostat k horolezci ze strany Žabí Bielovodské doliny.

Záchranná akce stále nebyla ukončena.

Lavinové nebezpečí v Tatrách bylo dopoledne na stupni jedna, odpoledne se zvedá na dvojku. Horská služba na webu upozornila, že uvolnění lavin hrozí hlavně při větším zatížení, okolo poledne však lze očekávat i spontánní uvolnění sněhu.

V Tatrách také aktuálně platí výstraha před silným větrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám