Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách napadl metr nového sněhu

Právo, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ve Slovenských Vysokých Tatrách mají týden do zahájení letní turistické sezony. Počasí se ale staví proti. Napadlo tam totiž od 40 do 110 centimetrů nového sněhu. Záchranáři varují turisty, kteří se chtějí vydat na horskou túru, aby s sebou měli plnou zimní výstroj, včetně stoupacích želez.

Článek

"Vysoko v horách je až 110 centimetrů nového sněhu, pod kterým leží silná vrstva zledovatělého firnu. Proto důrazně doporučujeme jít na túru jen v plné zimní výstroji," uvedl ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga. Označené turistické stezky jsou ale podle něj schůdné a bezpečné.

Návštěvníci slovenských velehor také musí počítat s tím, že od 1. července vstoupí v platnost nový zákon o horské záchranné službě. Záchranáři si tak budou moci nechat zaplatit všechny zásahy v případě úrazu, ale i pátrání po ztracených turistech. Turisté se však mohou platbám vyhnout, když se pojistí u komerční pojišťovny.

Nejvýš položená kavárna otevírá v pátek

Od pátku bude na Lomnickém štítu fungovat nejvýše položená kavárna na Slovensku. Jak informuje internetová stránka tldtatry.sk, kavárna dostala název Dedo. Tak se Lomnický štít původně jmenoval.

Kavárna nahradí známý bufet, v němž se mohli turisté občerstvit od 60. let minulého století. V rámci rekonstrukce horní stanice lanové dráhy na Lomnický štít prošel bufet modernizací a nabízí občerstvení s patřičnou přirážkou, která je však při výhledu z okna pochopitelná. 

V kavárně jsou vystaveny fotografie z výstavby lanovky a snímky osobností, které Lomnický štít navštívili. Na Lomnickém štítu panují v těchto dnech zimní podmínky. Teplota je pod bodem mrazu, výška sněhu dosahuje 124 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám