Hlavní obsah

Ve volbách na Ukrajině zvítězila strana expremiéra Janukovyče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Země, která je proslulá širokými obilnicemi, prožívala v neděli jeden z klíčových momentů ve své novodobé historii. Ukrajinci v nedělních parlamentních volbách rozhodli, zda kurs jedné z největších evropských zemí bude prozápadní, či vyhrají přívrženci Viktora Janukovyče, jenž se netají svými sympatiemi k moskevskému Kremlu. Podle prvních povolebních prognóz zvítězila Strana regionů expremiéra Janukovyče.

Článek

Podle jedné prognózy Janukovyčova Strana regionů vyhrála volební klání, když podle odhadů z neděle 21:00 jí hlas odvezdalo 33 procent voličů. Na druhém místě ve volbách skončilo uskupení Blok jedné ze symbolů "oranžové revoluce" Julije Tymošenkové s 22,7 procenty.

Až třetí místo obsadila proprezidentská Naše Ukrajina s 13,5 procenty. Naději na překročení tříprocentní hranice, kterou potřebují na zasednutí v parlamentních lavicích, si ještě dělají socialisté a komunisté.

Podle druhé prognózy byl výsledek poněkud těsnější. Straně regionů přisuzuje 27,5 procenta, Bloku 21,6 procenta a Naší Ukrajině 15,6 procenta. Odhady rovněž uvádějí, že do 450členného parlamentu se dostanou ještě zástupci tří až čtyř dalších stran.

Výsledek je zklamáním pro prezidenta Juščenka

Ikonou "oranžové revoluce" byl stávající prezident Viktor Juščenko. Během roku 2005 se ale táboře bývalých spojenců z dob demonstrací na kyjevském náměstí se obejvily rozpory. Důsledkem bylo odvolání expremiérky Tymošenkové. Přesto se před volbami Juščenko nechal slyšet, že věří v povolební spolupráci bývalých vůdců revoluce.

Jušenkovy zájmy reprezentuje seskupení Naše Ukrajina. Tymošenková stojí v čele strany Blok Julije Tymošenskové.

Žádná ze stran ale zřejmě nezíská ve Sněmovně nadpoloviční většinu, aby mohla sama zformovat vládu. Ihned po uzavření volebních místností tak zřejmě začne složitý kolotoč vyjednávání a přesvědčování malých stran, kterých se při pouhé tříprocentní hranici pro vstup do parlamentu dostane do zákonodárného sboru hned několik.

Strany mají podle ukrajinské ústavy měsíc na zformování vládní většiny a pak ještě dva další na oznámení konečné podoby kabinetu.

"Nejdůležitější věcí je maximální angažovanost demokratických sil k vytvoření koalice," řekl prezident novinářům ve volební místnosti poté, co vhodil svůj hlasovací lístek do urny. "Rozhovory mezi představiteli oranžových sil začnou v pondělí v prezidentském paláci. Nesmíme promarnit žádnou šanci na konsolidaci" prozápadních sil, dodal.

Anketa

Stane se podle vás Ukrajina do roku 2015 členskou zemí EU?
ano
15,4 %
ne
84,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2396 čtenářů.

VIKTOR JANUKOVYČ

  • narozen 9.7.1950, hornické městečko Jenakijevo, Doněcká oblast narodil se v dělnické rodině, vyrůstal u babičky absolvoval střední hornickou školu
  • 1981 vystudoval Doněckou státní technickou univerzitu (dříve Doněcký polytechnický institut)
  • od srpna 1996 náměstek gubernátora Doněcké oblasti
  • od 14. května 1997 poslanec Doněckého oblastního parlamentu
  • 2002-2005 předseda ukrajinské vlády

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám