Hlavní obsah

Ve většině muslimských zemí začal postní měsíc ramadán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve většině zemí světa včetně České republiky začal v úterý postní měsíc ramadán, neboť na obloze již byl viditelný srpek měsíce. Zahájen byl v Egyptě a Saúdské Arábii, které mají v muslimském svět největší váhu.

Článek

V Ománu a v Tunisku začne ramadán ve středu. Stejně tak začne ve středu pro irácké šíity, zatímco pro sunnity začal už v úterý. Spory se vedou o to, zda srpek musí být viditelný pouhým okem nebo je-li možno použít dalekohledu.

V České republice také začal v úterý. "Zejména s ohledem na okolní země a na doporučení sboru evropských islámských učenců jsme tak rozhodli," řekl Vladimír Sáňka z Islámské nadace. Až do poslední chvíle bylo pravděpodobné, že to bude zřejmě o den později, a že tak v Česku začne půst oficiálně až ve středu ráno.

Strach z terorismu

V ramadánu, jenž je devátým měsícem lunárního kalendáře, byly podle muslimů proroku Mohamedovi zjeveny první verše z koránu. Podle tradice Mohamed vedl své síly do vítězných bitev proti nevěřícím právě během ramadánu. Proto jsou obavy z teroristických útoků islámských fundamentalistů, i když ti žádné útoky neavizovali.

V sobotu však došlo k atentátu na Bali, kde zemřelo na dvacet osob [celá zpráva], a zvýšila se také četnost atentátů v Iráku. Izrael varoval své občany, aby se vyhnuli egyptským turistickým střediskům na poloostrově Sinaj.

Půst přes den

Muslimové v době ramadánu nesmí od úsvitu do setmění jíst a pít a musí se zdržet i pohlavního styku. Večer však je možné jíst, a tak muslimové před začátkem ramadánu nakupují velké množství potravin.

Půst neruší, pokud se postící člověk napil či něco snědl omylem, povoleno je ochutnávání jídla při vaření, sousto je však nutno vyplivnout.

Podle Vladimíra Sáňky půst pomáhá trénovat vůli a navozuje pocit sounáležitosti a solidarity s chudými a trpícími. V tomto měsíci se proto muslimové více věnují dobročinnosti, snaží se vyvarovat konfliktů a smiřují se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám