Hlavní obsah

Ve sporu Srbsko vs. Kosovo Vučič chystá obtížný kompromis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbský prezident Aleksandar Vučić je připraven ke kompromisnímu řešení sporu s Kosovem, jež obsahuje francouzsko-německý plán na jeho urovnání.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský prezident Aleksandar Vučić

Článek

Vychází přitom podle agentury Beta z postoje západních vyjednavačů v čele s Miroslavem Lajčákem, zmocněncem EU pro kosovsko-srbský dialog, a Gabrielem Escobarem, americkým vyslancem pro západní Balkán, kteří minulý týden navštívili Bělehrad i Prištinu.

Jde o pracovní příležitosti

Srbsko přitom podle Vučiče postavili před volbu plán přijmout, nebo čelit důsledkům, tedy přerušení přístupových jednání s Evropskou unií či stažení zahraničních investic.

Jedním z bodů zmíněného plánu je také srbský souhlas se vstupem Kosova do OSN. „Mohl jsem jim říct, že o tom nebudeme jednat, ale to by mělo následky. Během několika týdnů bychom přišli o bezvízový styk s EU, ustaly by zahraniční investice a některé cizí firmy by se stáhly ze Srbska,“ přiblížil prezident.

Taj(em)ný plán
O francouzsko-německém plánu se hovoří od podzimu loňského roku, nikdy ale nebyl oficiálně představen.
Jeho klíčový bod podle dostupných informací stanovuje, že Srbsko a Kosovo se sice formálně neuznají, vzájemně však akceptují svou státní existenci ve stávajících hranicích.
Srbsko by také přestalo bránit členství Kosova v mezinárodních organizacích, především v OSN. To zatím závisí na ruském právu veta v Radě bezpečnosti OSN.

„To si nemůžeme dovolit. Jen Němci v Srbsku zaměstnávají 80 tisíc lidí, a když se k tomu připočítají Američané, Francouzi a Italové, dostaneme se přinejmenším na dvojnásobek,“ pokračoval.

„Srbsko proto musí udržovat dialog a pokračovat po evropské cestě. Ne proto, že miluji pokrytectví, ale proto, že musíme hospodářsky uspět a nesmíme se dostat do izolace,“ vysvětloval svou pozici.

„Do konečného rozhodnutí bych ale rád zapojil parlament, možná by nebylo od věci referendum,“ uzavřel.

Ochotu Vučiče ke kompromisu ve vztahu k Prištině lze podle agentury DPA vykládat jako předěl v jeho kosovské politice, která byla až dosud založena na srbském nacionalismu.

Kosovo požádalo o vstup do Evropské unie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám