Hlavní obsah

Varšavu pohlídá ženské policejní komando

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Ženská zásahová policejní jednotka - řeknete si hloupost, ve Varšavě ale brzy bude. Černou uniformu speciálního oddělení oblékne třeba olympijská vítězka v hodu kladivem Kamila Skolimowská.

Foto: Josef Zajíc

Birell jízda 2014: Sny si splní: Věra Závorková, Eva Schreyerová, Pavel Kovář, Petr Janiska, Petr Hořejší, Roman Strnad, Jan Herman, Jakub Molin.

Článek

"Nejméně 80 žen ještě v březnu složí přísahu a začne hlídat pořádek ve varšavských ulicích," píše čtvrteční list Metro.

O práci u speciálního policejního oddílu, který nezřídka zasahuje proti ozbrojeným lupičům, uklidňuje rozjařené opilce a musí si poradit i s chuligány, je velký zájem. Varšavské policejní oddělení dostalo už okolo 300 přihlášek.

Každá ze zájemkyň musí projít přijímacím pohovorem a absolvovat psychologické testy. Následně projdou stejným školením jako jejich mužští kolegové. "Vždycky jsem chtěla nosit uniformu. Můj strýc sloužil u policie, a tak o té práci něco vím. Nebojím se toho, že bych si neporadila," říká dvaadvacetiletá Marta, absolventka oděvní průmyslovky.

Společně s ní byla u pohovoru také stejně stará Sylwia, která před nedávnem dokončila ekonomickou střední školu. Také ona už má policistu v rodině, uniformu obléká její manžel. "Není z toho nadšen, že i já se chci dát k policii. Ale pro mne to je dobrá, stálá práce a plat," tvrdí.

V desetitisícovém sboru varšavské policie nyní pracuje 1365 žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám