Hlavní obsah

Varšava od Jižní Koreje kupuje 980 tanků, houfnice i stíhačky

Polsko podepsalo s Jižní Koreou dohodu o nákupu 980 tanků K2 Black Panther, 648 samohybných pancéřových houfnic K9 Thunder a 48 lehkých stíhaček FA-50.

Ilustrační foto

Článek

„Touto dohodou jsme reálně posílili polskou armádu, která nové, moderní zbraně vzhledem k ruské agresi na Ukrajině a imperiálním plánům Ruska nevyhnutelně potřebuje,“ řekl polský ministr obrany Mariusz Blaszcz, který ze strategických důvodů neprozradil finanční náročnost kontraktu.

Varšava podle něj tímto nákupem částečně nahradí vojenskou techniku darovanou Ukrajině včetně až 500 tanků, ale i již zastaralou sovětskou vojenskou techniku včetně stíhačky MiG-I.

První obrněnci letos

Dodávky prvních 180 tanků a 48 houfnic dorazí podle něj do Polska ještě letos a letadla budou ze Soulu dodána v příštím roce.

Pobaltské státy se připravují na Rusko. Chtějí HIMARS jako Ukrajina

Válka na Ukrajině

Tanky a houfnice se zpočátku budou vyrábět v Jižní Koreji, později se podle dohody mezi společností Polska Grupa Zbrojeniowa a jihokorejskými zbrojaři produkce, servis i opravy přenesou do Polska.

Stíhačky FA-50 jsou víceúčelová letadla vycházející z konstrukce F-16, postavené v úzké spolupráci s americkým koncernem Lockheed Martin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám