Hlavní obsah

V Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva odborníci MAAE, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V okupované Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva zaměstnanci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Agentuře RIA Novosti to řekl ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z areálu poničené Záporožské jaderné elektrárny během inspekce MAAEVideo: Reuters

 
Článek

Následujících několik dnů zůstane v zařízení elektrárny šest zástupců MAAE, kteří se specializují na bezpečnostní opatření a otázky jaderné bezpečnosti, dodal Uljanov. Poznamenal, že Rusko vítá rozhodnutí MAAE, „protože mezinárodní přítomnost je navržena tak, aby rozptýlila četné spekulace týkající se stavu elektrárny“.

Velvyslanec nesdělil státní příslušnost zástupců agentury, kteří v elektrárně zůstanou. Podle jeho slov to má „druhořadý význam“.

Bezpečnostní situace v okolí elektrárny, kterou Rusko okupuje už téměř od začátku své invaze na Ukrajinu, zůstává nejasná.

V souvislosti se situací kolem elektrárny a vzájemným obviňováním Ruska a Ukrajiny z jejího ostřelování šéf ruské diplomacie Sergej Šojgu prohlásil, že Rusko v Záporožské jaderné elektrárně ani v jejím okolí nenasazuje těžké zbraně. Ukrajinu obvinil z útoků a jaderného terorismu.

Jaderní inspektoři dokončili prvotní šetření v záporožské elektrárně. Nebojí se zůstat

Evropa

„Doufám, že se o tom výbor MAAE přesvědčí sám,“ řekl Šojgu, podle kterého na zařízení útočí Ukrajinci a Kyjev tím „vytváří opravdovou hrozbu jaderné katastrofy v Evropě“.

Ukrajina vše odmítá. V reakci na vyjádření ruského ministra zahraničí ukrajinský Enerhoatom nezůstal pozadu a obvinil Rusko z manipulace a překrucování reálného stavu věcí v Záporožské jaderné elektrárně v době, kdy je tam mise MAAE.

„Okupanti lžou, překrucují fakta a důkazy o tom, že ostřelují elektrárnu a o následcích škod na infrastruktuře Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedl Enerhoatom. Rusové podle společnosti nepovolili členům delegace MAAE vstup do krizového centra elektrárny, kde jsou nasazeni ruští vojáci, které neměli inspektoři vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám