Hlavní obsah

V Tunisu skončil arabský summit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TUNIS

Zástupci členských zemí Ligy arabských států (LAS) v neděli ukončili dvoudenní summit v Tunisu. V závěrečných deklaracích se zavázali uskutečňovat reformy a vyzvali k oživení mírového procesu na Blízkém východě. Vrcholné schůzky se zúčastnilo třináct hlav států, tři premiéři a další zástupci šesti arabských zemí.

Článek

Delegáti odsoudili vojenské operace proti palestinským civilistům a vůdcům, stejně jako veškeré další zásahy proti jakýmkoliv civilistům. Tento kolektivní postoj arabských představitelů je historickým precedentem, neboť arabské země dosud nikdy do svých rezolucí nezařadily odsouzení palestinských atentátů proti izraelským civilistům.

Probírala se i problematika řešení konfliktu na Blízkém východě, palestinské záležitosti a krize v Iráku. Nepadlo však jediné slovo o mučení iráckých zajatců americkými vojáky ve věznici Abú Grajb, ani o izraelských vojenských akcích v Rafáhu.

Bez konkrétních návrhů

Texty dokumentů však mají pouze všeobecný charakter a chybějí v nich podrobnosti a konkrétní návrhy. Přesto se arabští představitelé zavázali, že budou rozhodnutí LAS prosazovat, aby byla zajištěna lepší budoucnost arabských zemí, jejich svrchovanost a bezpečnost.

Arabští představitelé rovněž vyzvali k vyřešení meziarabských konfliktů mírovými prostředky. Zavázali se k vypracování strategie pro ekonomický a sociální rozvoj a pro boj proti terorismu. V rezolucích se rovněž objevil slib respektování "zodpovědné svobody tisku", dále výzva k dodržování lidských práv a posílení role ženy, ovšem "v souladu s vírou, hodnotami a tradicemi".

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí tuniský summit předčasně opustil již v sobotu. Znepokojila jej agenda schůzky a rovněž skutečnost, že se mu nepodařilo prosadit návrh na vytvoření jednoho izraelsko-palestinského státu.

Šéf alžírksé diplomacie Abdelaziz Belkhadem označil summit za úspěšný a zdůraznil připravenost své země jakož i svou hrdost nad tím, že se příští 17. sjezd bude v březnu 2005 konat právě v Alžírsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfí opustil summit Ligy arabských států

V sobotu byl v Tunisu zahájen summit Ligy arabských států (LAS). Nejvyšší představitelé dvaadvaceti arabských států chtějí ve svých zemích odstartovat polické...

Výběr článků

Načítám