Hlavní obsah

Žoldnéř se přiznal k zabíjení dětí na Ukrajině. Před výslechem si na něj počkali wagnerovci

Bývalý velitel v řadách ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který veřejně promluvil o zločinech, jichž se dopustil na Ukrajině, byl v Saratově na jihozápadě Ruska předveden k výslechu. V pondělí o tom s odvoláním na Vladimira Osečkina, zakladatele ruské nevládní organizace Gulagu.net, informoval portál Meduza.

Foto: Profimedia.cz

Azamat Uldarov

Článek

Azamat Uldarov nedávno popsal, jak na Ukrajině zabíjel děti i další žoldnéře, kteří se odmítali podřídit rozkazům.

Osečkin uvedl, že Uldarova zadrželi pracovníci ministerstva vnitra a odvedli ho na výslech k vyšetřovatelům. U vchodu čekali čtyři příslušníci Wagnerovy skupiny, udeřili Uldarova do obličeje a vyhrožovali mu, že ho za jeho výpovědi o šéfovi Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi zabijí, píše Meduza.

Podle Osečkina se žoldnéři pokoušeli „bránit spravedlnosti a obtěžovat svědka válečných zločinů a oběť“. Vyzval ruský stát, aby podnikl kroky k Uldarovově ochraně. Jeho právník se s ním sešel, když byl na policii.

Rozkaz zněl zlikvidovat všechny. Po sítích se šíří video s doznáním ruských žoldnéřů k vraždám dětí

Evropa

Chce se vrátit na frontu

Organizace Gulagu.net 17. dubna zveřejnila rozhovor s Azamatem Uldarovem a Alexejem Savičevem, bývalými vězni, kteří se nechali naverbovat Wagnerovou skupinou do bojů na Ukrajině a dostali milost od ruského prezidenta Vladimira Putina. Popsali zabíjení zajatců a civilistů, včetně dětí, i dalších žoldnéřů v ukrajinských městech Bachmut a Soledar.

Oba vypověděli, že žoldnéřům, kteří budou mluvit s novináři nebo prozradí informace týkající se aktivit v bojových zónách, Wagnerova skupina vyhrožuje smrtí. Meduza upozorňovala, že jejich výpovědi nebyly potvrzeny z jiných zdrojů. Ani jeden z nich neřekl, že lituje zločinů, jichž se dopustili, a Uldarov se nechal slyšet, že by se rád vrátil na frontu a do boje.

Žádné zajatce, všechny postřílejte, měl nařídit Prigožin wagnerovcům

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám