Hlavní obsah

V předvečer 28. října navštívil Špidla Slovensko

Novinky, Ivan Vilček, Jan Horák, Právo (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Symbolický charakter návštěvy českého premiéra Vladimíra Špidly na Slovensku v předvečer 85. výročí vzniku Československé republiky zdůraznili na tiskové konferenci oba premiéři. "Československá republika byla základem pro vznik obou samostatných republik," uvedl Špidla. 28. říjen není na Slovensku státním svátkem, pouze památným dnem.

Foto: Kamil Kopecký

One Net Centrum

Článek

Na otázku Práva, zda vystavění zátarasů na společné hranici není zbytečné půl roku před vstupem obou zemí do Evropské unie a zda nezpůsobí problémy při pohybu osob z jedné republiky do druhé, Špidla zdůraznil, že se jedná o standardní způsob zabezpečení hranice.

"Podobné zátarasy jsou na našich hranicích s Německem, Rakouskem a Polskem. Splnili jsme tím požadavky na zabezpečení vnější hranice v souladu s požadavky Evropské unie," dodal Špidla. Podle českého premiéra tyto zátarasy po vstupu do společného schengenského prostoru zmizí.

Deklarace má udržet spolupráci i v EU

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda k tomu dodal, že místním obyvatelům se umožní bezproblémový pohyb na hranici. "Tato opatření jsou namířeny proti nelegální migraci a proti pašování na společné hranici," uvedl. "Pokud má někdo nemovitost na druhé straně hranice, nevidím žádnou překážku, aby dostal od těchto zátarasů klíče," dodal Špidla.

Premiéři obou zemí uvažují o podpisu deklarace o úzké spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem i po vstupu do Evropské unie. Premiér Špidla upřesnil, že deklarace by měla potvrdit mimořádně dobré vztahy mezi oběma zeměmi a měla by navázat na celní unii, která vstupem do EU zanikne.

Předsedové vlád jednali také o zvýšeném počtu slovenských žadatelů o azyl v České republice. Jak uvedl Dzurinda, důležité ovšem je, že ČR politický azyl neudělila zatím žádnému slovenskému občanovi a že problém zvýšeného počtu žadatelů se bude jeho země snažit řešit sama.

Politikové mluvili také o sporech s Lichtenštejnskem, které kvůli svým restitučním požadavkům před několika dny zablokovalo uzavření dohody o Evropském hospodářském prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám