Hlavní obsah

V předvečer 11. září znovu promluvil bin Ládin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Novou nahrávku vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina a jeho pobočníka Ajmána Zavahrího, kteří vyzývají Iráčany, aby ve své zemi "pohřbili Američany", odvysílala v předvečer dvouletého výročí útoku na newyorská dvojčata arabská satelitní televize Al-Džazíra. Al-Kajdu a bin Ládin přitom ze zosnování útoku USA obviňují.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Pozdravujeme bratry mudžáhidy v Iráku ... a vyzýváme Alláha, aby posvětil jejich oběti v boji proti křižákům," říká hlas na nahrávce, který podle Al-Džazíry patří bin Ládinovi. Podle informací televizní stanice byla nahrávka pořízena koncem dubna nebo začátkem května.

"Říkáme vám, že Alláh je s vámi a islámský národ vás podporuje. Spolehněte se na Alláha. Sežerte Američany stejně, jako lev žere svou kořist. Pohřběte je do hrobů v Iráku," navazuje hlas patřící údajně Zavahrímu.

Na obrazovém záznamu nahrávky scházejí bin Ládin se Zavahrím dolů po skalnatém svahu hory se sporými kousky zelené trávy. V jednom ze záběrů se bin Ládin opírá o hůl a přes levé rameno má přehozenou pokrývku, v dalším pak drží v levé ruce samopal kalašnikov. Al-Džazíra neuvedla, jak se jí podařilo nahrávku získat.

Reklama

Výběr článků

Načítám