Hlavní obsah

V poště amerického Senátu byl jed ricin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Smrtelně jedovatý ricin byl v pondělí odpoledne identifikován v poště určené lídrovi republikánské většiny v americkém Senátu Billu Fristovi. Dva ze tří laboratorních testů jeho přítomnost potvrdily, informoval o tom v úterý list The New York Times.

Foto: TIC Orlické Záhoří (archiv)
Článek

"Nejdůležitější je, že nikdo nebyl postižen," komentoval incident senátor Frist, původním povoláním plicní chirurg, jenž před časem vydal knihu doporučení, jak se bránit bioteroristickému útoku.

"Vše je v pořádku, není důvod k poplachu," dodal.

Dva testy ze tří pozitivní

Podezřelou látku zajistili pracovníci Fristovy kanceláře při třídění pošty ve čtvrtém patře úřední Dirksenovy budovy sousedící s Kongresem. Šestnáct jich bylo evakuováno a podrobili se lékařským testům.

"Dva ze tří následných testů podezřelé látky ukázaly, že jde o ricin," prohlásil několik hodin poté na tiskové konferenci policejní šéf Terrence Gainer.

Třetí test dopadl negativně a na výsledky čtvrtého se ještě čeká. 

Představitelé Kongresu v prvních zprávách tvrdili, že se prášek našel právě ve Fristově kanceláři.

Ricin jako lék, i jed

Ricin je mimořádně nebezpečný jed, jenž se dá získat ze semen skočce obecného, který je běžnou lékárnickou a průmyslovou rostlinou. V ČR se mimo jiné používá v projímadle, ale například v Indii a v Číně i k maštění pokrmů.

Po požití či vdechnutí i malého množství tohoto alkaloidu ale nastává do tří dnů smrt. Neexistuje proti němu protilátka.

Otrava ricinem se projevuje až po několika hodinách i dnech a jejími příznaky jsou bolesti hlavy, únava, zánět žaludku a střev a krvavý průjmem. Postižený osoba umírá po šesti až osmi dnech.

Prudce jedovatý ricin byl v říjnu nalezen také v obálce na poštovním úřadě ve městě Greenville v americkém státě Jižní Karolína. Loni v lednu našla britská policie stopy ricinu v jednom bytě v Londýně, kde měli údajně severoafričtí přistěhovalci dílnu na jeho výrobu.

Reklama

Související témata:

Související články

V lahvičkách z Paříže byly stopy ricinu

Lahvičky, které policie našla toto pondělí v úschovně Lyonského nádraží v Paříži obsahovaly etanol a aceton, které mohou sloužit k výrobě ricinu. V pátek...

Výběr článků

Načítám