Hlavní obsah

V lahvičkách z Paříže byly stopy ricinu

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Lahvičky, které policie našla toto pondělí v úschovně Lyonského nádraží v Paříži obsahovaly etanol a aceton, které mohou sloužit k výrobě ricinu. V pátek to potvrdil ministr vnitra Nicolas Sarkozy. Je to poprvé, co byl ve Francii veřejně oznámen nález stop ricinu.

Foto: HZS MSK

Nehoda Mazdy v Komorní Lhotce

Článek

"V nepatrném množství byly v lahvičkách nalezeny i stopy ricinu," dodal ministr. Připomněl také, že recept na ricin byl nalezen v dokumentech organizace al-Kajdá v souvislosti s možným útokem na londýnské metro. " Od října 2002 bylo zatčeno 29 lidí podezřelých z islámského terorismu," zdůraznil ministr s tím, že mezi nimi a nalezenými lahvičkami je možno udělat spojení. "Není to ale dosud podloženo důkazy," připustil.

Souvislost s Irákem nepotvrzena

Na podezřelé lahvičky s pudrem a jakousi tekutinou upozornilo vedení železnic SNCF. Přišlo se na ně v rámci plánu Vigipirát podle nějž všechny předměty, které v úschovnách na nádraží zůstanou tři dny, musí být otevřeny.

Protiteroristická sekce kriminální policie se nyní snaží zjistit původ a zamýšlené užití těchto produktů. Rýsuje se zřejmě i spojení mezi několika Severoafričany, které britská jednotka pro boj s terorismem zadržela začátkem ledna.

Britští policisté našli stopy ricinu v minilaboratoři v bytě na severu Londýně, nedaleko mešity u Finsbury Parku, kde se scházejí islamisté. Někteří ze zadržených totiž projížděli Paříží. Nelze ale zatím potvrdit, zda nález souvisí s vojenskou operací proti Iráku.

Ricin je velmi jedovatý rostlinný toxin. O možnosti jeho použití jako biologické zbraně je známo od první světové války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám