Hlavní obsah

V Portugalsku budou předčasné volby

LISABON

Kvůli krizi v portugalské vládě pravého středu se v zemi budou konat předčasné volby. Premiér Pedro Santana Lopes dnes po schůzce s prezidentem Jorgem Sampaiem sdělil, že šéf státu se rozhodl, že rozpustí parlament a vypíše volby.

Foto: Radek Jandera

Cínový vojáček na pochodu na zámku Duchcov

Článek

Santana Lopes současně uvedl, že on sám s tím nesouhlasí. Příští řádné volby by se měly konat v roce 2006. Prezident dospěl k rozhodnutí v důsledku krize ve vládě. Tu rozpoutalo odstoupení ministra mládeže a sportu Henriqua Chavese, jenž ve svém rezignačním dopisu premiérovi vytkl "nedostatek loajality a upřímnosti". Chaves byl do té doby považován za premiérova přítele, a proto jeho odchod z vlády způsobil v Portugalsku rozruch.

Agentura Reuters citovala zdroj z prezidentského úřadu, který tvrdí, že premiér nemá podle mínění hlavy státu potřebné předpoklady k vedení země. Santana Lopes před čtyřmi měsíci vystřídal Josého Barrosa, jenž se stal předsedou Evropské komise.

Opoziční socialisté tehdy prezidenta velmi ostře kritizovali za to, že výběr Barrosova nástupce v čele kabinetu svěřil vládní Sociálnědemokratické straně, která se řadí do liberálněkonzervativní části politického spektra, a nevypsal volby. Socialisté v zemi vládli do roku 2002 a v červnových volbách do Evropského parlamentu získali většinu hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám