Hlavní obsah

V popelnici ve Švédsku se našly šperky. Nejspíš jde o ukradené korunovační klenoty

• Aktualizováno

Část historických královských klenotů, které byly loni ukradeny ze švédské katedrály, se pravděpodobně našla. Televizi SVT to v úterý řekla státní zástupkyně Reeva Devgunová. Podle ní však není jasné, zda jde skutečně o korunovační klenoty. Podle policie ale všechno nasvědčuje tomu, že se našly věci z krádeže, a vyšetřovatelé nyní pracují na stoprocentním potvrzení.

Foto: Handout, Reuters

Královské klenoty ze 17. století, které byly ukradeny ve Švédsku.

Článek

Devgunová reagovala na informace deníku Aftonbladet, který v úterý ráno s odvoláním na blíže neupřesněné zdroje informoval, že korunovační klenoty nebo jejich část byly objeveny v popelnici v oblasti Stockholmu.

„Vše naznačuje, že ukradené korunovační symboly Karla IX. byly nalezeny v oblasti Stockholmu, ale policie tvrdě pracuje na tom, aby to na sto procent potvrdila,“ uvedla švédská policie na svých webových stránkách.

Policie dodala, že předměty našel člen ochranky v odpadkovém koši na stockholmském předměstí  Åkersberga v úterý v jednu hodinu ráno.

„Kdo je ukradl a myslel si, že je prodá přes ebay, udělal velkou chybu,“ řekl biskup Johan Dalman televizi SVT.

Kvůli  nálezu klenotů má být podle Devgunové přerušen proces s 22letým Švédem, který se z krádeže zodpovídá před okresním soudem ve městě Eskilstuna. Souhlasila s tím i obhajoba. Na úterý přivolaní svědci ale mají být vyslechnuti. Podle DPA přitom byly na úterý plánovány závěrečné řeči. Není jasné, o kolik jednacích dní se nyní proces protáhne.

Dvaadvacetiletý obžalovaný, jehož krev se našla na místě činu, byl zadržen loni v září. Druhý muž byl také zadržen, ale obviněn nebyl.

Obžalovaný se zodpovídá z toho, že koncem loňského července společně s komplicem ukradl předměty z katedrály ve městě Strängnäs západně od Stockholmu: dvě pohřební koruny a říšské jablko.

Klenoty jsou v podstatě neprodejné

Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který zemi vládl od roku 1604 do své smrti v roce 1611. Druhá pak jeho manželce, královně Kristině Holštýnsko-Gottorpské. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Odhadovaná cena korunovačních klenotů činí 65 milionů švédských korun (přes 160 milionů Kč). Podle expertů jsou královské koruny v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné. Odborníci již dříve vyjádřili obavy, že by se zloději mohli klenotů zbavit nebo je zničit, až zjistí, že je nelze zpeněžit.

Reklama

Výběr článků

Načítám