Hlavní obsah

V německém městečku pověsili na vánoční strom protiimigrační vzkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámí pachatele pověsili na vánoční strom v meklenburském městečku Bützow lístky s přáními, která byla podle policie svým obsahem rasistická. Radnice je odstranila a případ vyšetřují kriminalisté jako šíření národnostní a náboženské nenávisti.

Foto: Profimedia.cz

Radnice a vánoční strom v severoněmeckém městě Bützow

Článek

Lístky byly zavěšené mezi ozdobami jedle přímo na náměstí před radnicí. „Šlo asi o dvacet kartiček s fotografiemi a texty šířícími nenávist mezi národy,“ uvedla mluvčí radnice.

Deník Bild upřesnil, že lístky obsahovaly islamofobní výhrůžky a že jejich vyvěšení zřejmě souviselo s plány na zřízení místního střediska pro migranty. Kdo a kdy lístky na strom připevnil a jak dlouho tam bez povšimnutí visely, není zatím jasné.

„Nevšiml jsem si jich, přestože mám na strom výhled z okna kanceláře,“ prohlásil starosta města Christian Grüschow, jenž se o případu dověděl od policie. „Jsem znechucen. Tím více, že ozdoby na strom, který jsme společně rozsvítili před prvním adventem, vyráběly děti z mateřské školy. Pro nenávist vůči cizincům není v Bützowě místo,“ zdůraznil starosta.

Podříznu vám hrdla, vyhrožoval Syřan ve vídeňské katedrále sv. Štěpána

Evropa

Ve městě už delší dobu běží debata, zda má osmitisícový Bützow poskytnout nadřízenému okresu pozemek ke zřízení uprchlického střediska. To by mohlo stát vedle místní školy.

V listopadu se o záměru konalo lokální referendum, hlasování ale ztroskotalo kvůli nedostatečné účasti. Podle televize Norddeutscher Rundfunk vyjádřilo souhlas necelých 1200 účastníků plebiscitu, zatímco 1400 jich bylo proti, rozhodnutí ale nepadlo.

V pondělí věc projednávala městská rada, která po intenzivní debatě centrum v poměru 13 ku sedmi hlasům zamítla. Nevyslyšela tak intervence okresu, který tlačí na obce, aby umožnily zřízení dodatečných kapacit pro migranty. Ty stávající jsou naplněné a okres prý bude muset do konce ledna přijmout dalších 450 uprchlíků.

„Nejsme prodloužený obývák rodičů“. Školka v Hamburku nebude mít vánoční stromeček

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám