Hlavní obsah

„Nejsme prodloužený obývák rodičů“. Školka v Hamburku nebude mít vánoční stromeček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vlnu rozhořčení rodičovské veřejnosti narazilo rozhodnutí jedné mateřské školy v Hamburku, že ve třídě letos poprvé nebude vánoční stromeček. Vedení školky ke kontroverznímu opatření přikročilo zjevně s ohledem na děti z rodin vyznávajících jiné náboženství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodiče byli o rozhodnutí informováni písemně. „Jako tým jsme se rozhodli, že nechceme vylučovat žádné dítě a žádnou víru,“ stojí v dopise, z nějž citoval deník Hamburger Abendblatt. Personál proto letošní vánoční výzdobu „přizpůsobí“, uvedlo dále vedení školky a odkázalo na „náboženskou svobodu“.

Dodalo, že prostory zařízení už určitou výzdobu mají, děti jako dříve vyráběly adventní kalendáře a pekly cukroví. Bude i „vánoční snídaně“, stromeček ale ne.

Zmíněná školka je jednou ze třiceti, které provozuje nadace Kindergärten Finkenau. Její vedení ponechalo na jednotlivých zařízeních, jakou sváteční výzdobu letos zvolí, potvrdila podle deníku Bild členka představenstva nadace Linda Kösterová.

„Neexistuje pouze jedna tradice a není možné dodržovat všechny zvyky,“ uvedla Köstnerová s tím, že školka „není prodloužením obývacího pokoje rodičů, ale vzdělávací institucí“.

Z „vánočního trhu“ je už jen „zimní trh“

Mnozí rodiče postup školky kritizují a hovoří o „všeobjímající kultuře rušení tradic“. I místní sváteční trh se prý už najednou nejmenuje „vánoční trh“ ale „zimní trh“.

„Stromeček v Německu k vánočnímu období patří. Považuji za smutné, že děti v této školce jej mít nebudou,“ uvedla Barbara Sievertová, která sem denně vodí svého vnuka a sama pracuje jako vychovatelka.

Podle 41letého otce jednoho dítěte je „velká škoda“, že letos ve školce stromeček nebude. „V křesťanské zemi je přece symbolem vánočních dnů. Už máme doma velký adventní věnec a ještě tento týden si koupíme stromeček,“ uvedl.

„Jsme tolerantní, ale zrušení vánočního stromečku jako tradičního symbolu je pro mnoho rodičů i dětí těžko přijatelné,“ dodal další otec.

Kritika se ozvala i na sociálních sítích. „Takto vypadá integrace v Německu: Vánoce a Velikonoce se škrtnou a slavit se bude ramadán, aby se naši noví spoluobčané cítili jako doma,“ ironicky komentoval rozhodnutí hamburské školky jeden uživatel.

Německo hlásí meziročně o 60 procent více nelegálních vstupů do země

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám