Hlavní obsah

V Montrealu zatčeny dvě stovky antiglobalistů

CNN, Novinky, DPA, ČTK, Alexandr Petržalka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTREAL

Dvě stovky odpůrců globalizace skončily v noci na úterý v kanadském Montrealu v policejních celách. Jejich demonstrace, jíž se podle agentury DPA účastnilo asi 400 aktivistů, se uskutečnila u příležitosti třídenního neformálního zasedání Světové obchodní organizace (WTO), která zde připravuje zářijové ministerské jednání v Mexiku.

Foto: ZOO Ostrava, www.zoo-ostrava.cz

Varan papuánský ochovaný v ostravské zoologické zahradě.

Článek

Aktivisty rozezlily železné zátarasy a těžce vyzbrojení policisté, kteří jim měli zabránit přiblížit se hotelu v centru města, kde schůzka probíhá. Při následných nepokojích někteří demonstranti rozbili výlohy obchodu Gap a rychlého občerstvení Burger King a zdemolovali luxusní vozy parkující na ulici. Lehce zraněno bylo deset policistů a jeden fotograf.

Odpůrci globalizace oznámili, že chystají protesty i na dnešek a středu, kdy zasedání pokračuje.

Aktivisté požadují více peněz chudým zemím

Zasedání je na americkém kontinentě první od již pověstného Seattlu v roce 1999 a organizátoři se obávají, že by protesty mohly znovu fakticky znemožnit už tak komplikovaná jednání. Hlavní body schůzky představitelů 25 klíčových zemí WTO je totiž otázka zemědělských dotací a dostupnosti léků, tedy body, kvůli nimž stagnuje současné mnohaleté jednání v Kataru o liberalizaci mezinárodního obchodu.

Šéf zemědělské komise WTO Stuart Harbison navrhl snížit dotace během pěti let na 40 procent stávající úrovně, což má být kompromis mezi stanoviskem Evropské unie a skupinou zastánců neregulovaného zemědělství; podle rozvojových zemí však ani to nezlepší pozice zemědělců v chudých oblastech.

Aktivisté: dejte více peněz chudým

Demonstranti požadují, aby rolníci v chudých zemích dostali větší příležitosti k výdělkům. Mezi jejich požadavky je i lepší přístup rozvojových zemí k účinným západním lékům.

Schůzky v Montrealu se účastní nejvyšší obchodní představitelé Spojených států, Evropské unie a více než dvacítky dalších zemí. Schůzka má především zachránit takzvané Katarské kolo jednání o liberalizaci obchodu před kolapsem. Je rovněž první příležitostí ke zjištění, jaký dopad bude mít na globální jednání reforma zemědělské politiky v EU.

Pettigrew antiglobalisty odsoudil

Kanadský ministr mezinárodního obchodu Pierre Pettigrew, jenž třídennímu zasedání předsedá, pouliční násilnosti odsoudil s tím, že antiglobalizační hnutí v posledních letech ztratilo na váze. "Nahradil je názor, že globalizaci nelze zastavit a že by pravděpodobně ani zastavena být neměla."

Reklama

Výběr článků

Načítám