Hlavní obsah

V Mekce začíná velká pouť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEKKA

V Saúdskoarabské Mekce začala v neděli pětidenní velká pouť (hadždž). Na 2,5 miliónu muslimů se vydalo z Mekky do údolí Miná a zahájily tím výroční islámskou pouť. Téměř dva milióny budou ze zahraničí. Do Mekky se již celý týden sjížděly statisíce poutníků, z nichž mnozí vykonali malou pouť, umru, která není povinná.

Článek

Přípravy na pouť letos poznamenalo neštěstí, při němž v troskách zříceného hostelu zahynulo ve čtvrtek 76 lidí. [celá zpráva] Pořadatelé každý rok zlepšují opatření, aby se smrtelným nehodám vyhnuli.  Loni v tlačenici při pouti zemřelo 251 lidí, v roce 1990 bylo ušlapáno přes 1400 osob.

Letos bylo do Mekky k zajištění bezpečnosti poutníků povoláno 60 000 vojáků a policistů.

Velkou pouť (hadždž) má vykonat aspoň jednou za život každý muslim, jestliže mu to zdraví a finanční situace dovolí. Jinak má za sebe do Mekky aspoň vyslat zástupce.

Obřady se konají v posledním měsíci islámského lunárního kalendáře, jsou pětidenní a vrcholí modlitbami na pahorku Arafát.

První den poutníci odění do bílého poutního šatu, ihrámu, projdou asi pětikilometrovou trasu z Mekky do údolí Miná. Tam setrvají v modlitbách a přespí. Další den vystoupí na planinu Arafát, kde zůstanou až do západu slunce. Následující, desátý den posledního měsíce muslimského lunárního kalendáře, pak začíná velký muslimský svátek íd al-adhá. Poutníci symbolicky kamenují Satana, porážejí obětní zvířata a obdarovávají chudé. 

Hlavní obřady tím sice končí, ale poutníci pak další tři dny tráví v údolí Miná a až pak se vracejí do Mekky a na rozloučenou obcházejí tamní svatyni Kábu. Někteří pak zamíří k Mohamedově hrobu do Medíny.

Reklama

Související články

Trosky hostelu v Mekce pohřbily 76 lidí

Počet obětí čtvrtečního zřícení hostelu pro muslimské poutníky v saúdskoarabské Mekce se zvýšil na 76. Uvedla to saúdskoarabská policie v závěrečné zprávě...

Výběr článků

Načítám