Hlavní obsah

V Libanonu zemřelo po explozi skladovaného paliva nejméně 22 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Při výbuchu paliva v severním Libanonu zemřelo nejméně 22 lidí a dalších 79 utrpělo zranění. Zatímco Červený kříž uvedl, že vybuchla cisterna s palivem, podle libanonské televize MTV to bylo skladiště paliva.

Foto: Latin America News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministr zdravotnictví televizi Al-Džazíra řekl, že se vznítila palivová nádrž. MTV také informuje, že se několik lidí stále pohřešuje. Země se potýká s krajním nedostatkem pohonných hmot, na jejich distribuci dohlíží armáda.

Červený kříž na twitteru uvedl, že exploze nastala v provincii Akkár na severu země.

V dřívějším prohlášení organizace sdělila, že na místě zasahují záchranné týmy, které odvážejí zraněné a těla obětí do nemocnic. Příčiny výbuchu dosud nejsou známy.

V centru Voroněži explodoval autobus. Dva lidé nepřežili

Zahraniční

Na sociálních sítích se objevilo video zachycující plameny a křik lidí v údajném místě výbuchu. Pravost snímku podle agentury AFP zatím nebylo možné ověřit.

Libanon čelí hluboké ekonomické krizi, která v posledních měsících způsobila kritický nedostatek paliv. Ve čtvrtek lidé vyšli do ulic na protest proti zrušení dotací na pohonné hmoty.

V sobotu libanonská armáda rozmístila vojáky na čerpací stanice, kde se tvoří dlouhé fronty, připomněla AFP.

Rozzlobení lidé podle místních médií na několika místech napadli nákladní auta s cisternami s palivem. Armáda v sobotu uvedla, že zabavila tisíce litrů neevidovaného benzinu a nafty.

Rok od exploze v Bejrútu: Vyšetřování ani rekonstrukce příliš nepokročily

Blízký a Střední východ

Asi před rokem nastal velký výbuch v bejrútském přístavu, kde zničil jeho velkou část, stejně jako okolní obytné domy. Tehdy zahynulo více než 190 lidí a na 6000 jich bylo zraněno. Pozůstalí mluví o 218 obětech.

Detonaci patrně vyvolalo velké množství vysoce výbušného dusičnanu amonného, které bylo v přístavu roky nezajištěné. Přesné okolnosti výbuchu jsou stále nejasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám