Hlavní obsah

V létě ještě F-16 při protiofenzivě nezasáhnou, řekl ministr obrany Reznikov

Při očekávané letní protiofenzivě Ukrajina nepoužije stíhačky F-16. Prohlásil to v pondělí podle listu Ukrajinska pravda ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov s tím, že letadla by mohla být nasazena na podzim nebo v zimě.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Vojenské stíhačky F-16. Ilustrační foto

Článek

„F-16 letos v létě situaci nezmění,“ odpověděl podle listu na dotaz ohledně stíhaček.

Podle Reznikova bude výcvik ukrajinských pilotů na F-16 nějakou dobu trvat a Ukrajina bude muset také vyjednávat se svými partnery o poskytnutí personálu na údržbu a opravy letadel. Ukrajina tak bude připravena nasadit F-16 na podzim nebo v zimě, dodal ministr.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Belgická F-16 jde na přistání

Výcvik ukrajinských pilotů na americké stíhačky čtvrté generace povedou Dánsko a Nizozemsko a ostatní zainteresované země se připojí. Podle amerického ministra obrany Lloyda Austina se země jako Norsko, Belgie, Portugalsko a Polsko již nabídly, že na výcvik přispějí.

Samotné F-16 nás nespasí, chladí nadšení ukrajinský generál

Válka na Ukrajině

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pondělí podle agentury Ukrinform oznámil, že první skupiny pilotů se už vydaly na výcvik do Británie, která slíbila, že je naučí ovládat západní stíhačky. Americké letouny F-16 ale Britové ve své výzbroji nemají.

Šmyhal také uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly mění svoji strukturu podle standardů NATO. Ukrajina totiž očekává, že v červenci na summitu Severoatlantické aliance dostane signál ohledně svého případného členství. Kyjev ale připouští, že vstup do NATO bude pravděpodobně možný jen tehdy, až skončí aktivní boje na ukrajinském území.

Psst! Ukrajinci zveřejnili trailer k protiofenzivě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám