Hlavní obsah

V Kúfě zahynulo na 70 šíitů mířících do Nadžafu

KÚFA/BASRA

V irácké Kúfě zemřelo ve čtvrtek nejméně 74 lidí a dalších 376 jich bylo zraněno. Oznámilo to irácké ministerstvo zdravotnictví. Ráno dopadlo několik minometných granátů na měšitu, kde se shromažďovali poutníci. Tam mělo zemřít nejméně 25 lidí. Dopoledne střílely vládní jednotky do davu poutníků mířících z Kúfy do Nadžafu.

Foto: Pavel Čempěl

U vstupu do fotbalového areálu vzniklo pietní místo. K jeho slavnostnímu odhalení dojde v sobotu před benefičním utkáním.

Článek

Průvod šíitských poutníků se vydal na výzvu nejvyššího šíitského duchovního v Iráku ajatolláha Sistáního z Kúfy do Nažáfu, aby zabránili jeho zničení. V souvislosti s tragédií v mešitě, kde se připravovali šíité na pouť do Nadžafu. Američané uvedli, že po během posledních 24 hodin na město nevypálili jedinou střelu.

Kúfa se nadchází poblíž svatého města Nadžafu, kde se již tři týdny bojuje. Právě v zasažené mešitě pravidelně v pátek kázal radikální duchovní Muktada Sadr, jehož milice obsadili památnou mešitu imáma Alího v Nadžafu.

Aláví nabídl amnestii Sadrovi

Irácký premiér Ajád Aláví opět vyzval šíitského radikálního klerika Muktadu Sadra a jeho ozbrojence, aby pokojně vydali svatyně v Nadžafu. Ubezpečil šíitské radikály, kteří nevraždili, že pokud se vzdají, dostanou amnestii.

Svou výzvu označil za poslední volání po míru a současně poslední šance ukončil krveprolití. Od 13 hodiny platí v Nadžafu 24hodinové příměří pro irácké vládní jednotky.

Do Nadžafu dorazil ajatolláh Sistání

Do Nadžáfu, kde už tři týdny bojují Američané se šíitskými milicemi radikálního duchovního Muktady Sadra, které se opevnily v posvátné mešitě imáma Alího, po poledni dorazil ajatolláh Sistání. Sistání vyrazil ráno z Basry v čele několikatisícového průvodu věřících, mezi nimiž jsou i příznivci Muktady Sadra. Kolonu tvoří množství autobusů a pick-upů, očekává se že jí zabere řadu hodin, než dorazí do 400 kilometrů vzdáleného Nadžafu.

Tam chce ajatolláh Sistání jednat s milicemi Mukatady Sadra. Věří, že dojde k dohodě, která ukončí tři týdny trvající konflikt. Muktada Sadr několikrát nabídl, že právě Sistánímu předá klíče od komplexu, dohoda se však nikdy neuskutečnila, protože požadoval, aby jeho muži střežili mešitu.

Sistáního plán

Sistáního plán počítá s vytvořením demilitarizovaných zón v Nadžafu i blízké Kúfě. Vyzve k odchodu americké síly, které mešitu obklíčily. V těchto oblastech by zahraniční vojáky nahradila irácká policie. Sistsání vyzval všechny věřící, aby se vydali do Nadžafu ukončit vojenský konflikt. Do jeho příchodu však mají zůstat před branami města.

Velitel police v Nadžafu ovšem vyzval obyvatele města aby se drželi stranou: "Vystavují své životy nebezpečí."

V noci byla a ráno bylo centrum Nadžafu s mešitou imáma Aliho terčem americké palby a cílem dalšího náletu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám