Hlavní obsah

Nadžaf: smyčka okolo mešity imáma Alího se stahuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF/BAGDÁD

Americké tanky podporované poprvé iráckými vojáky podle svědků začaly v úterý postupovat v Nadžafu k posvátné mešitě imáma Alího, kterou ovládají milice šíitského duchovního Muktady Sadra. Pohyb nastal poté, co irácký ministr obrany šajch Hazím Šalaan dal milicím další ultimátum. Pokud se nevzdají,dojde během několika hodin k rozhodujícímu útoku.

Foto: Aleš Kacl

Při oslavách Nemocnice na Bulovce byla odhalena pamětní deska viniční usedlosti Velká Vaceška, která zde stávala před postavením nemocnice.

Článek

" Večer se irácké síly dostanou ke dveřím hrobky, zmocní se jí a vyzvou Mahdího armádu, aby složila zbraně. Pokud tak neučiní, rozdrtíme je," řekl ministr na tiskové konferenci na americké základně u Nadžafu. Podle něj už vláda ztrácí trpělivost.

Podobné ultimátum dala vláda milici už několikrát, ovšem bez výsledku. Milice okupují chrám už tři týdny.

Závěrečný útok povedou Iráčané

Irácké i americké vedení již dříve upozorňovaly, že případný útok na svatyni provedou irácké síly. Vstup amerických vojáků na posvátnou půdu chrámu by totiž pobouřil irácké šíity.

Ti jsou rozhořčeni už proto, že chrám byl při bojích poškozen. Jednu z obvodových zdí zasáhla střela. Údajně šlo o raketu odpálenou z vrtulníku, jejíž zbytky se našly v okolí. Předchozí zprávy hovořily o zásahu dělostřeleckým granátem, který mohl být vypálen buď z tanku nebo z těžkého bitevního letadla  AC-130, nasazeného v neděli v noci.

O osudu Muktady Sadra není nic známo. Již několik dní se neobjevil na veřejnosti, ovšem jeho příznivci tvrdí, že je stále v Nadžafu, kde dohlíží na operace.

V jihoirácké Basře dnes vyšly do ulic desítky šíitských ozbrojenců, aby demonstrovaly za odchod Američanů z Nadžafu. V ulicích navršili barikády z pneumatik, které zapálili. (REUTERS/Atef Hassan)

Iniciativa Íránu odmítnuta

Vývoj v Nadžafu  sleduje i šíitský Írán, který již minulý týden přišel s iniciativou, aby se kvůli krizi kolem města, jež je cílem šíitských poutníků, sešli zástupci zemí sousedících s Irákem. Irák to v úterý odmítl.

"Jde o vnitřní záležitost, která musí být vyřešena dodržováním práva a svébytnosti Iráku. Proto se Irák nebude podílet na žádné snaze záležitost internacionalizovat," řekl před novináři irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám