Hlavní obsah

V Kalifornii předávkovali děti heparinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Pokutu 25 000 dolarů (přes 411 000 korun) dostala od zdravotnických orgánů losangeleská nemocnice Cedars-Sinai za to, že předávkovala lékem na ředění krve tři kojence včetně novorozených dvojčat amerického herce Dennise Quaida.

Článek

Kalifornské ministerstvo veřejného zdraví jmenovalo ve čtvrtek Cedars-Sinai a dalších deset nemocnic, které podle něj způsobily nebo pravděpodobně mohly způsobit vážnou újmu na zdraví nebo smrt pacientů.

Mluvčí nemocnice Richard Elbaum oznámil, že nemocnice spolupracuje se státními vyšetřovateli a má v úmyslu pokutu zaplatit.

Heparin

Heparin je lék, který se používá k léčbě náhlých srdečních příhod jako je například infarkt. Je účinný při zabraňování srážlivosti krve, dokáže rozpustit krevní sraženiny. Lidský organismus obsahuje přírodní heparin.

Heparin může mít i vedlejší účinky jako jsou například kopřivka nebo horečka.

Klíčové je u heparinu dávkování. Při větším aplikovaném množstvím může pacient vykrvácet. O životu či smrti může rozhodovat jen několik mililitrů. Dva mililitry při operaci zachrání život, deset mililitrů naopak může během několika okamžiků způsobit vykrvácení. Heparinu je několik druhů.

Quaidova dvojčata Thomas Boone a Zoe Grace, která se narodila loni v listopadu, a další kojenec, jehož totožnost nebyla zveřejněna, dostali omylem tisícinásobek běžné dávky heparinu a museli být umístěni na jednotce intenzivní péče. Všechny tři děti se zotavily, ale bylo nutné podat jim protilátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám