Hlavní obsah

V italské Bologni se obávají zřícení šikmé věže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V italské Bologni se obávají zřícení jedné ze dvou středověkých věží v centru města. Senzory, které kontrolují stav šikmé věže Garisenda, totiž začaly zaznamenávat nezvyklé údaje, informoval italský tisk. Radnice a památkáři se snaží zjistit, zda se situace věže opravdu zhoršila, nebo se jedná o chybu v měření.

Foto: Profimedia.cz

Věže Asinelli a Garisenda v Bologni

Článek

Garisenda je jednou ze dvou středověkých věží, které představují jeden ze symbolů univerzitního města. Šikmá věž je stará více než 900 let a měří 48 metrů. Je nižší ze dvou věží, jež se nacházejí v centru. Její stav již řadu let kontrolují senzory, které zaznamenávají eventuální pohyby stavby stojící na chatrných základech.

Kvůli nejnovějším hodnotám měření radnice již o víkendu nechala zastavit provoz v okolí věže, aby odborníci mohli lépe vyhodnotit údaje z čidel. Vyloučeny nejsou podle tisku ani mimořádné stavební zásahy,

Garisenda spolu se sesterskou věží Asinelli, která měří zhruba 100 metrů, jsou poslední z desítek těchto středověkých objektů, které stály v Bologni. Garisenda měla již krátce po výstavbě ve 12. století problémy se stabilitou. O tom, že se věž Garisenda naklání, píše Dante Alighieri ve své Božské komedii na počátku 14. století.

„Zdá se, že městský výbor, který má na starosti ochranu věže, situaci podcenil,“ řekla listu Quotidiano Nazionale náměstkyně ministra kultury Lucia Borgonzoniová. Uvedla, že vláda vyčlení na zpevnění věže přibližně pět milionů eur (124 milionů korun).

Se stabilitou věže jsou potíže už dlouho. Server The Local připomíná, že z toho důvodu musela být již kolem roku 1300 její výška snížena o zhruba deset metrů.

V Itálii po třech měsících otevřeli šikmou věž i Koloseum

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám