Hlavní obsah

V Istanbulu zatkli izraelský pár kvůli fotkám, hrozí jim obvinění ze špionáže

– Istanbul

V Turecku zatkli dva izraelské turisty kvůli podezření ze špionáže, protože si fotografovali prezidentský palác v Istanbulu. Informoval o tom server The Times of Israel. Izraelský premiér Naftali Bennett v pondělí řekl, že jeho vláda dělá všechno proto, aby izraelský pár Turci propustili. Odmítl, že by šlo o špióny, podle něj oba pracují v Izraeli jako řidiči autobusu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Natali a Mordy Okninovi byli zatčeni v Istanbulu ve čtvrtek, protože během své dovolené vyfotili prezidentský palác a poslali fotky domů svým příbuzným.

Jejich rodina tvrdí, že nevěděli, že je takové focení v Turecku nezákonné. Místní úřady je podezírají ze špionáže. V pátek turecký soud prodloužil jejich vazbu o 20 dní.

Číňanovi odsouzenému v USA za průmyslovou špionáž leteckých motorů hrozí 60 let

Evropa

„Zatím nebyli obviněni a děláme vše pro to, aby takové obvinění nebylo podáno. Snažíme se, aby se co nejdříve mohli vrátit do Izraele,” řekl izraelský právník zadrženého páru.

Turecký advokát izraelského páru navštívil i jejich místního průvodce, který byl rovněž zadržen policií. Průvodce uvedl, že turisty žádal, aby prezidentský palác nefotili, protože je to nebezpečné. Oni ho ale neposlechli.

Turecká prokuratura tvrdí, že izraelští turisté fotili nejen palác prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ale i bezpečnostní stanoviště v okolí a kamery.

Natali Okninová podle serveru The Times of Israel poslala fotky do rodinné skupiny v mobilní aplikaci WhatsApp s popiskem „Takový krásný dům”.

Pátrá se po obhájci exnovináře obviněného ze špionáže pro ČR

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám