Hlavní obsah

Zemřela 16letá Íránka, kterou měla v metru napadnout mravnostní policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Íránu zemřela v nemocnici šestnáctiletá dívka, kterou podle nevládních organizací začátkem měsíce v teheránském metru zastavila mravnostní policie kvůli nenasazenému hidžábu. S odkazem na íránskou státní agenturu IRNA o tom informuje agentura Reuters. Armíta Gerávandová byla několik týdnů v kómatu.

Íránka skončila v kritickém stavu v nemocnici po útoku v metru kvůli hidžábu.Video: Reuters

 
Článek

„Bohužel poškození mozku oběti způsobilo, že strávila nějaký čas v kómatu a před několika minutami zemřela,“ uvedla v sobotu podle agentury Reuters IRNA.

Gerávandová byla v kómatu od 1. října, kdy mělo dojít k jejímu napadení mravnostní policií. Už minulý týden agentura Reuters psala, že utrpěla mozkovou smrt.

Na záběrech zveřejněných už dříve íránskou agenturou bylo vidět, jak mladá dívka v doprovodu dvou kamarádek na začátku října nastupuje do soupravy metra bez nasazeného hidžábu. O chvíli později vytahují její bezvládné tělo na nástupiště.

Lidskoprávní organizace tvrdí, že dívka byla zraněna po střetu s policisty, kteří v teheránském metru prosazovali přísná pravidla oblékání žen na veřejnosti. Íránské úřady to popřely.

Sacharovovu cenu dostala zemřelá Kurdka Mahsa Amíníová

Evropa

IRNA vydala video, na kterém rodiče dívky tvrdí, že jim bylo řečeno, že jejich dcera kvůli nízkému tlaku ztratila rovnováhu a udeřila se do hlavy. Podle íránské lidskoprávní organizace Iran Human Rights byli rodiče státními orgány přinuceni, aby „papouškovali oficiální narativ“.

Exilová íránská organizace ochránců lidských práv Hengaw sídlící v Norsku poté zveřejnila snímek, na kterém je vidět Gerávandová, jak leží v bezvědomí v nemocnici. Podle íránských médií byla dívka ve stavu mozkové smrti.

Íránská dívka, která byla v kómatu po střetu s policií kvůli hidžábu, utrpěla mozkovou smrt

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Armita Geravand

Výběr článků

Načítám