Hlavní obsah

Jmenování prezidenta Iráku utopeno v krvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Jmenování nového prezidenta Iráku sunnity Ghazího Adžila Javara doprovází krveprolití. Téměř současně s jeho úterním uvedením do úřadu se ozvaly na nejméně dvou místech v zemi výbuchy bomb. V Bagdádu zemřelo nejméně 25 lidí, dalších 11 osob zahynulo ve městě Bajdží. Při explozích byly navíc zraněny desítky civilistů.

Foto: Letňák 2015 - Léto pro Pražany
Článek

Výbuch v Bagdádu se ozval u kanceláře Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK), nedaleko sídla koalice.

"Na ulici u sídla PUK jsem viděl hořící automobil, nejméně 25 těl a přes 20 lidí je raněno," sdělil policista Sattár Džabar.

Podle svědků vypovídajících pro BBC může mít akci na svědomí atentátník sebevrah. "Po ulici jel mercedes a pak vybuchl," sdělil televizi Mohammad Abbás.

Počet obětí stále stoupá. Místo uzavřely jednotky koalice. Snaží se mimo jiné uhasit vozidla, která začala po explozi hořet. Řídí také dopravu. Do nemocnic sanitky stále převážejí zraněné.

Další sebevrah

Druhý velký atentát je hlášen z města Bajdží, kde se odpálil u vjezdu na americkou vojenskou základnu rovněž sebevrah. Bomba byla ukrytá v jeho BMW.

O život tam přišlo 11 civilistů a 26 utrpělo nejrůznější zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám