Hlavní obsah

V Indonésii při velké operaci proti islamistům zabili jejich vůdce Aliho Kaloru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéští policisté a vojáci v sobotu v přestřelce zabili nejhledanějšího islámského radikála v této asijské zemi Aliho Kaloru. S odvoláním na armádu o tom informovala agentura AP.

Foto: Reuters

Islámský radikál Ali Kalora

Článek

Kalora byl zabit při rozsáhlé protiteroristické operaci, kterou bezpečnostní složky vedou v odlehlých horských oblastech provincie Střední Sulawesi.

Kromě Kalory zemřel ještě další radikál. Kaloru generál Farid Makruf označil za vůdce východoindonéské sítě islámských radikálů ze skupiny označované v Indonésii jako MIT.

Okres Poso, na jehož hranici byli oba muži zastřeleni, je podle Makrufa považován za centrum extremistů.

Afghánec, který chtěl obrátit sousedy k islámu, pobodal v Berlíně dva lidi

Evropa

Kalorova skupina v roce 2014 slíbila věrnost organizaci Islámský stát (IS). Makruf řekl, že vojáci pátrají po dalších čtyřech hledaných členech.

Kalora nahradil ve vedení MIT islamistu Santosa, jehož bezpečnostní síly zabily v roce 2016. Skupina se přihlásila k útokům a vraždám policistů a menšinových křesťanů. Po Santosově smrti bylo dopadeno několik desítek velitelů MIT.

Skupina v květnu zabila v Posu čtyři křesťany, jednomu pachatelé uřízli hlavu. Podle úřadů šlo o odvetu za zabití čtyř členů skupiny, mezi nimiž byl Santosův syn.

Makruf řekl, že kvůli nedostupnosti terénu zůstala zatím těla obou mužů na místě ve vesnici Astina a že pro ně vrtulník přiletí v neděli.

Tálibán hrozí Islámskému státu, střet je na spadnutí

Svět

Indonésie je nejlidnatější muslimský stát a boj proti radikálům vede od roku 2002, kdy při atentátu zahynulo na Bali 202 lidí, z nichž většina byli cizinci.

Extremisté se od té doby zaměřují při akcích menšího rozsahu na policisty, členy protiteroristických jednotek a vládní zaměstnance.

Reklama

Výběr článků

Načítám